Полуниця

  1. калорійність полуниці
  2. Склад і корисні / шкідливі властивості полуниці
  3. Полуниця і схуднення
  4. Сорти полуниці та її вирощування
  5. Застосування полуниці в косметології
  6. Полуниця - афродизіак
  7. Полуниця в кулінарії

Строго кажучи, ягоди полуниці є плодами (помилкової ягодою) суниці зеленої (Fragaria viridis), трав'янистої багаторічників сімейства Рожеві. Своєю назвою полуниця зобов'язана старорусскому слову «клуб», що означає «круглим тілом, кулястої». великі ягоди суниці стали називати полуницею, слово прижилося і ягода полюбилася всім - від малого до великого. Солодка, пружна, соковита і апетитна м'якоть, яка захлиналася найсмачніше соком - кілька щасливих хвилин так просто отримати в компанії жмені полуниці (calorizator). Полуницю називають королевою ягід за особливий, ні з чим незрівняний смак і аромат, яскравий зовнішній вигляд і соковитість, а також відсутність кісточки.

калорійність полуниці

Калорійність полуниці складає 41 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні / шкідливі властивості полуниці

Полуниця славиться не тільки неперевершеними смаковими якостями, але і містить безліч корисних речовин: вітаміни А , В 1 , В 2 , О 9 , З , Е , До , Н і РР , А також необхідні організму мінерали: калій , кальцій , магній , цинк , йод , фосфор і натрій .

Сезонна ягода дуже корисна для нормалізації діяльності серцевого м'яза, використовується як профілактика запорів і засіб для відновлення моторики кишечника, активно впливає на стан шкірних покривів. Полуниця допомагає при болях в суглобах.

Полуницю краще їсти після основного прийому їжі, тому що вона містить багато органічних кислот, які дратують стінки шлунка. На поверхні полуниці може збиратися пилок, яка і призводить до алергії. Щоб позбутися від неї, полуницю треба обдати окропом в друшляку. Це не погіршить її смакові якості і корисні властивості.

Полуниця і схуднення

Полуниця, завдяки невеликій калорійності, є активним інгредієнтом дієт і розвантажувальних днів . Якщо будь-яка їда замінити на порцію полуниці - навіть з цукром , То користь для фігури буде очевидна.

Сорти полуниці та її вирощування

Полуниця має безліч сортів, які поділяються на:

  • Ранні сорти - Чудова, Альба, Октава, Хоней, Ольвія;
  • Середньостиглі сорти - Азія, мармеладу, Челсі, Витязь, Цариця, Ароза;
  • Сорти пізнього дозрівання - Великобританія, Зеніт, Баунті, Мальвіна, Пегас;
  • Ремонтантні сорти - Діамант, Альбіон, Монтерей, Портола, Королева Єлизавета II.

Багато городників віддають перевагу полуничним стільниках з Голландії - Ельвіра, Гигантелла Максима, Віма Зантен, Корона. Полуниця по-справжньому плодоносна буває на другий рік життя, ніж старше кущі, тим менше розмір ягід і врожайність.

Застосування полуниці в косметології

Полуниця - одна з улюблених тем в косметології, аромат солодкої ягоди використовується в парфумерних композиціях і банних серіях (скраб, гель, шампунь). Фруктові кислоти, що містяться в ягодах, використовують як натуральна сировина для професійних пілінгів, але ніхто не забороняє використовувати кілька ягід для догляду за шкірою обличчя, шиї та зони декольте в домашніх умовах. Полуниця - відомий відбілювач шкіри, схильної до темної пігментації, маски з розім'ятої полуниці відомі навіть за улюбленим кінофільмів. Ягоди полуниці поєднують з медом - для зволоження і пом'якшення тілесних шкіри, з білою глиною - для пом'якшення і розгладження шкіри.

Полуниця - афродизіак

Навіть формою своїх ягід - найчастіше у вигляді серця - полуниця сприяє порушенню і посиленню потягу. Цікавий факт - полуниця той рідкісний випадок, коли продукт впливає і на чоловіків, і на жінок. Для прекрасних дам найкращий початок романтичної зустрічі - келих шампанського і кілька стиглих ягід полуниці, це гарантує розслабленість і потрібний настрій - на отримання задоволення. Чоловікам соковиті ягоди допоможуть максимально довго оточувати свою обраницю увагою, турботою і запалом.

Полуниця в кулінарії

Полуницю найкраще вживати в свіжому, щойно зібраному вигляді, але також її варять, заморожують, пюрируют, готують джеми і конфітюри, додають в салати, холодні закуски, вона відмінно поєднується з твердими сирами, горіхами для вишуканих десертів. Полуниця з збитими вершками або морозивом - класика жанру, маючи жменю полуниці в холодильнику, можна не хвилюватися про прикрасу званного обіду або романтичної вечері.

Більше про полуниці дивіться у відеоролику телепередачі «Про найголовніше».

Спеціально для Calorizator.ru
Копіювання даної статті цілком або частково заборонено.