Щавель.
Щавель вирощування.
Щавель- багаторічна холодостійка рослина, вирощують на одному постійному місці 3-4 роки. Розміщують на краю садової ділянки. Листя щавлю формуються в найбільш ранні терміни і легко переносять заморозки. Щавель вимогливий до родючості і вологи.
При нестачі вологи листя рослини дрібніють і грубіють.
Добриво для щавлю: під глибоку перекопування вносять на 1 м.кв. площі 4-6 кг.перепревшего гною або перегною, 30-40 м суперфосфату, 15-20 м калійної солі; під посівну культивацію 15-20 м аміачної селітри.
Терміни посіву щавлю: ранньовесняні (в перші дні польових робіт) і літні (липень-серпень). Якщо наш щавелёк сіють ранньою весною, то урожай отримують в той же рік, але в пізні терміни; якщо влітку, - то на початку весни наступного року. При літньому посіві його розміщують повторної культурою після рано збираних овочевих культур.
Способи посіву щавлю: однорядковий з міжряддями шириною 30-45 см. Глибина загортання насіння 2-3 см. Після посіву грунт накочують.
Догляд за щавлем полягає в своєчасному розпушуванні грунту в міжряддях, виполюванні бур'янів в рядах, зрізанні квіткових стебел і боротьбі зі шкідниками та хворобами. На зрошуваних ділянках його поливають 4-5 разів. Після кожного збору листя рослини підживлюють аміачною селітрою, калійної сіллю, суперфосфатом або нітроамофоски (20-30 р на 1 м.кв.).
Крім того, щорічно проводять ранньовесняне підживлення аміачною селітрою 10-15 м 1 м.кв. Листя щавлю зрізають, коли вони досягають 8-10 см. Довжини. За сезон прибирають 3-4 рази.
Щавель корисні властивості
Коли посіяти щавель і як за ним доглядати, щоб він не застрелковался? Цілюще чи ця рослина? навесні щавель одним з перших з'являється на нашому столі.
Його стрілоподібної форми листя мають приємний гіркувато-кислий смак і охоче використовуються нами при приготуванні зелених салатів і супів.
Овоч цей до того ж корисний і його бажано частіше мати під рукою. Він покращує, зокрема, роботу печінки і показаний при гіпертонії. У народній медицині щавель застосовують при жовтяниці і інших захворюваннях печінки.
Зі свіжого листя щавлю готують настої, які використовуються при ангінах для полоскання горла або, при кровоточивості ясен. Примочки з вичавленого соку щавлю прикладаються до довго не гоїться ран. Завдяки наявності дубильних речовин кореневища його мають кровоспинну дію.
Разом з тим, треба пам'ятати, що щавель не можна вживати людям, які страждають на запалення кишечника або туберкульоз. Посіяти щавель можна зараз, якщо ви цього не зробили в один з теплих березневих днів. Сіють його також влітку, в середині червня, або під зиму, в борозенки глибиною 1 см.
Щавель може рости на будь-якому грунті. Неможливо він лише на дуже бідних, кислих землях. В тіні під яблунями щавель сильно витягується, черешки у нього подовжуються. І хоча він стає більш ніжним, вітамінами у нього накопичується мало. Не любить він і дуже запилених ділянок. У дощове літо щавель росте особливо добре. Листя його набирають максимальну величину - тільки встигай зрізати. А ось в посушливі періоди щавель страждає. Тоді його треба поливати.
На рослини часто нападає щавлевий жук, відкладаючи свої помаранчеві яйця на зворотному боці аркуша. Пошкоджують листя і гусениці щавлевого пильщика, вигризаючи великі отвори. Управлятися з усім цим можна просто. Якщо помітите кладку яєць, суцільно зрізайте листя без жалю, а рослини запилюючи золою або крейдою. Потім через день або два добре полийте їх водою - і листя швидко відросте знову.
Дуже важливо зрізати їх своєчасно, не даючи щавлю цвісти. При появі одиничних столбунцов їх слід обламувати якнайнижче. А ось в кінці серпня листя щавлю треба буде брати вибірково, зрізати поспіль їх уже не варто, інакше рослини підуть в зиму ослабленими. При зборі намагайтеся залишати молоде листя і верхівкову бруньку недоторканими, а днів за двадцять до закінчення вегетації зрізку щавлю краще взагалі припинити. Вирощування овочів. Теплиця, відкритий грунт.
Цілюще чи ця рослина?