перець

  1. Перець - рослина з довгим вегетаційним періодом, що змушує починати вирощування розсади Перця раніше...

Перець - рослина з довгим вегетаційним періодом, що змушує починати вирощування розсади Перця раніше розсади інших овочевих культур.

Міркування з приводу вирощування розсади перцю багато в чому збігаються з міркуваннями з вирощування помідорів, тому рекомендую спочатку прочитати сторінки помідори , торф'яні горщики , пікіровка , прищіпка і _Подсветка .

На сторінці _Подсветка є інформація про правильний вибір моделей фітолампи, які необхідні для вирощування розсади, і обгрунтування необхідності установки світловідбивних екранів.

Рекомендую обов'язково прочитати і сторінку живлення рослин , Щоб позбутися від ілюзій про гумусі, біогумусі , Чорноземі і максимізувати свої врожаї.

У березні 2016 го року прийшов до висновку, що розсаду найкраще вирощувати не на підвіконні, а в гроубокса або в гідропонній установці , Але їх має сенс використовувати, в основному, для зимового вирощування зелені і овочів - вирощування розсади є їх допоміжною функцією.

Мене продовжує дивувати низька відвідуваність згаданих вище сторінок - але ж на них розміщено багато корисної інформації, яка важлива для успішного вирощування Перцев і яку немає можливості і сенсу розміщувати на цій сторінці.

15-го січня 2016- го року прийшов час готувати грунт в торф'яних горщиках до посадки розсади - читайте відповідну сторінку, щоб переконатися, що розсаду Перця і Помидоров найкраще висаджувати саме в торф'яні горщики .

10-го лютого 2015 го року сторінку Перець відвідали 3316-ть разів - абсолютний і фантастичний рекорд. У зв'язку з цим продовжую її (а також згадані вище сторінки) удосконалювати, щоб зробити їх ще більш корисними. Тому рекомендую регулярно відвідувати сторінку Перець, керуючись принципом «Повторення - мати навчання».

Останнє оновлення сторінки Перець проведено 01-го лютого 2018 го року.

У 2013-му році посадили насіння і солодкого, і гострого Перця в мініпарніке приблизно 20-го травня. У серпні вже харчувалися недозрілі зеленими перцем, а на початку вересня остаточно зібрали урожай. Гострі перчинки благополучно дозріли і почервоніли, а солодкий перець був з'їдений досить швидко зеленим, злегка недозрілі і непокрасневшім.

Є думка, що в середній смузі Росії Перці потрібно вирощувати з 90-денної розсади, інакше вони можуть не встигнути вирости, дозріти і дати хороший урожай. Хороша розсада Перця повинна мати від 8-ми до 10-ти листів, невеликі бутони і висоту стебла 20-30 см.

Вважається, що в середній смузі Росії Перець на розсаду потрібно висаджувати c 10-го до 25-го лютого. Упевнений, що можна висаджувати і пізніше, щоб в мініпарнік поміщати вже досить підросли розсаду.

Віддаю перевагу вирощувати розсаду солодкого перцю в три або чотири хвилі: перша хвиля - сверхранние перці для насичення ранніми вітамінами, друга хвиля - ранні перці для салатів, третя хвиля - основний урожай перців для консервування, четверта хвиля - пізні перці. Інтервал між хвилями - п'ятнадцять - двадцять днів. Посадка першої хвилі Перця - приблизно 15-го лютого.

Головне - пам'ятати, що коріння перцю не люблять пересадку, і відразу висаджувати насіння перців в просторі торф'яні горщики , Заповнені живий грунтом зі свого городу, а не мертвими грунтовими сумішами з магазинів.

Грунт потрібно заготовити восени у вересні і всю зиму тримати в теплі, щоб не заморозити грунтових мешканців. Має сенс постійно підгодовувати грунтових мешканців органічними кухонними покидьками, щоб вони постійно харчувалися і розмножувалися.

Щоб розсада Перцев нормально росла і розвивалася, необхідно після появи паростків створити освітленість близько 10000-ч люкс, причому тривалість підсвічування повинна складати від 12-ти до 16-ти годин на добу. Подробиці дивіться на сторінці підсвічування .

Вологість повітря - це другий важливий фактор оптимальних умов для вирощування хорошої розсади. Вимірювання вологості повітря має сенс проводити електронним цифровим гігрометром .

У ясний день в кімнаті вологість зазвичай не більше 25-ти - 35-ти% - як в пустелі! А нормальна вологість - 70-т%.

Згадайте роботу Тімірязєва. У сухості рослина змушене прокачувати через себе масу зайвої води. Навіть якщо грунт мокрий, коріння ледь справляються. І при цьому в рослині накопичуються зайві солі. Все це - важкий стрес.

Угарова рекомендує дотепний «апарат» для стабільного утримання високої вологості. На батарею накидається товста тканина, нижньою частиною занурена у велику ємність з водою, що стоїть під вікном. Якщо тканина висихає - вона занадто тонка. За добу «апарат» випаровує до 10 л води.

Перець - рід рослин сімейства Пасльонових, який включає від 700-т до 1500-т видів.

  • Перець овочевий, він же перець солодкий, перець стручковий або паприка - плоди рослин виду Capsicum annuum і спеції, одержувані на їх основі.
    • Перець солодкий - один із сортів овочевого перцю (Capsicum annuum), позбавлений пекучості.

Надалі під назвою Перець буду мати на увазі тільки Перець солодкий, який і збираюся, в основному, вирощувати на городі екопарка .

Коріння солодкого Перця мочкувате, від основного кореня боку відходять бічні відгалуження довжиною до 30-ти см., Що досягають до кінця вегетації довжини від 70-ти до 120-ти см.

Найбільш поширеним сортотипу овочевого перцю є болгарський перець, який має великий, товстий, короткий чотиригранний плід. При досягненні зрілості він стає яскраво-червоним, жовтим або білим, проте йому рідко вдається дозріти в середній смузі Росії, його доводиться збирати зеленим, коли він вже досить хороший і для їжі, і для консервування.

Перець - багаторічна рослина з сімейства Пасльонових

У наших кліматичних умовах його вирощують як однорічну культуру. Має тривалий вегетаційний період. Колір плодів різноманітний, залежить від їх зрілості і сорти, буває білим, жовто-білим, зеленим, темно-зеленим, помаранчевим, червоним, темно-червоним. Розрізняють великоплідний, шірокоплодний (томатовідний), довгоплідний і дрібноплідний перець.

Культура перцю дуже теплолюбива, і тому її в основному вирощують в південних районах. Однак за останні роки в зв'язку з придбанням городниками плівкових і засклених теплиць, а також з введенням в обіг нових сортів, з вдосконаленням агротехніки вирощування перцю і баклажанів набуває певний інтерес в середній смузі Росії.

Використання. За вмістом поживних речовин перець перевершує томати і баклажани, а за кількістю вітаміну С не має собі рівних серед овочів.

Після появи забарвлення в стручках виникає багато каротину, рутина, вітамінів В1, В2. У значній кількості містяться вітамін В6, нікотинова і фолієва кислоти, а також вітамін Е.

Специфічний запах перцю надає ефірну олію. Цінний він і наявністю мінеральних речовин. Особливо багато в плодах міститься кальцію, фосфору, марганцю, цинку, йоду, міді, фтору і заліза.

Вміст поживних речовин залежить не тільки від сорту, але і від кліматичних умов зростання. У дощову погоду з низькими температурами їх менше, ніж в суху, теплу, сонячну.

Червоні плоди містять більше поживних речовин, але зазвичай їх збирають у технічній стиглості, зеленими. При цьому виходить більш високий урожай, а плоди відрізняються ніжністю і соковитістю.

Гострі види перцю використовують при зовнішньому лікуванні та для поліпшення кровопостачання шкіри, при ревматизмі і болях у хребті. Ці властивості використовуються при виробництві перцевого пластиру і мазей. Перець сприяє виділенню травних соків, збуджує апетит, ефективно перешкоджає розвитку атеросклерозу.

Перець використовують в свіжому, консервованому, солоному, маринованому, фаршированому, сушеному вигляді. Солодкий перець додають в салати, м'ясні та овочеві страви, а також в консерви. Гострі перці придатні для приправи помідорів і огірків, що надає їм гостроту і специфічний аромат.

Підготовка ділянки. Перець дуже вимогливий до грунту. Високі врожаї він дає тільки на дуже родючих, глибоко скопати, пухких, теплих, легких, супіщаних, суглинистих, достатньо вологих ґрунтах з хорошою структурою. Кращі попередники перцю - цибуля, морква, бобові (крім квасолі). Не можна розміщувати його після томата, картоплі і баклажанів.

Під Перець виділяють сонячну, захищену від вітрів ділянку. Гряди повинні бути досить родючі, добре дренованих і володіти влагоудерживающей здатністю. Якщо грунту суглинні, то на 1 кв.м додають відро перепрілих тирси, відро перепрілого гною і два відра торфу. А якщо грядка з глинистої щільної грунту, крім перегною і торфу, в грунт додають відро крупнозернистого піску і відро полуперепревшік тирси.

На торф'яну грядку додають перегній і дернову грунт з розрахунку по відру на 1 кв.м. На піщану грядку додають по два відра торфу, глинистого грунту, перегною і відро тирси. Крім усього цього, на 1 кв.м грядки вносять склянку деревної золи, по 1 столовій ложці суперфосфату, сульфату калію і чайну ложку сечовини. Свіжий гній не додають, так як рослини дадуть сильну листову масу і не в силах будуть сформувати плоди. Грунт перекопують на повну глибину штиковою лопати. Гряди роблять висотою до 25-30 см і шириною до 90-100 см.

Підготовка насіння. Садять перець зазвичай розсадою. Він більш вимогливий до тепла, ніж помідори, тому його висівають пророщених насінням. Час їх висіву визначається можливостями висадки розсади на постійне місце (в теплицю, під плівкові укриття). При цьому треба враховувати, що з моменту сходів до цвітіння даної культури потрібно більше 100 днів.

Насіння знезаражують в міцному розчині марганцевокислого калію протягом 20-30 хв. Насіння після знезараження промивають водою і замочують в живильному розчині: в 1 л води розводять 1 чайну ложку «Агріколи-3», або деревної золи, або рідкого гумату калію, або добрива "Вегето". У кожній із цих розчинів з температурою 25-28 ° С опускають насіння в тканинних мішечках на добу. Така поживна обробка насіння сприяє швидкому і дружному їх проростання, а також прискоренню дозрівання і підвищенню врожайності перців.

Далі мішечки з насінням виймають з живильного розчину, злегка обприскують чистою водою і кладуть на блюдце на 1-2 доби при температурі 25 ° С. Посіяні наклюнувшіеся насіння дають сходи вже на 5-6-й день.

Посів на розсаду. Висівають насіння на розсаду приблизно 15-20 січня. Терміни посіву залежать від строків висаджування розсади у відкритий грунт (в умовах середньої смуги - не пізніше 10 лютого, в південних районах - 1-10 березня). Розсаду вирощують у ящиках в приміщенні, що виходить на сонячну сторону. Поживна суміш для вирощування розсади перцю складається з садового перегною з додаванням піску і деревної золи (по одному, два склянки на відро перегною). Поживну суміш потрібно залити водою (2 л на відро), поставити на вогонь і ретельно пропарити.

Насіння сіють в гарячу поживний грунт (40-45 ° С). Ґрунтову суміш, насипану в ящик шаром 8-10 см, вирівнюють, злегка ущільнюють. Потім роблять борозенки на відстані 5 см один від одного і поливають розчином «Агрікола-Форвард» (1 чайна ложка на 1 л води). Насіння кладуть у борозенки на глибину 1,0-1,5 см. Відстань між ними - 2 см. Борозенки засипають цієї ж грунтовою сумішшю, посіви злегка ущільнюють.

Сіянці в ящику ростуть до появи двох справжніх листочків - приблизно 30-35 днів після сходів. За цей період сіянці поливають один раз в тиждень. Надмірний полив може привести до ураження рослин чорною ніжкою. Температура поливальної води повинна бути 25-28 ° С, бажано застосовувати відстояну воду. Підживлення сіянцям до пікіровки роблять один раз розчином «Агріколи-3» (на 3 л води 1 чайна ложка) або добривом "Вегето" (1 столова ложка на 3 л води).

Сіянці у фазі двох справжніх листочків готові до пікіровки. Такі великі сіянці легше пересаджувати, і вони краще приживаються, ніж сіянці, пересаджені в фазі сім'ядольних листочків. За 2-3 години перед пікіровкою сіянці поливають. З сухого ґрунту сіянці вибирати не можна, так як грунт буде обсипатися з корінців.

Пікірувати сіянці можна в стаканчики з-під морозива або в пакетики з-під молока, порожнисті торф'яні горщики, пластмасові стаканчики і т.д. Ємності заповнюють такий же ґрунтовою сумішшю, що і для посіву насіння. Потім поливають теплим живильним розчином (в 3 л води розводять 1 столову ложку добрива «Агрікола-Форвард» або рідкого гумату натрію і 1 чайну ложку сульфату калію або деревної золи). Коли горщики повністю заповнені грунтовою сумішшю і пролиті розчином, роблять посередині поглиблення і садять рослина до сім'ядольних листочків.

Основний догляд за розсадою полягає в поливі, підгодівлі, загартуванню та дотриманні температурного режиму. Розпікувати розсаду в горщиках ставлять на підвіконня, при цьому віконне скло прикривають на 1-2 дня газетою для створення помірного освітлення. Щоб рослини не викривлялися, час від часу розвертайте ящики з розсадою.

Для кращої приживлюваності після пікіровки рослин протягом 3-4 днів потрібен помірно тепле повітря: вдень 20-22 ° С, вночі 14 ° С. Надалі необхідно підтримувати таку температуру: днем, в сонячну погоду, 23-25 ​​° С, а вночі 18-20 ° С.

Загартування рослин робиться за місяць до їх посадки на постійне місце. Якщо температура зовнішнього повітря 15 ° С і вище, немає вітру, вдень можна відкривати віконну раму або виносити розсаду на балкон, поступово привчаючи перець до умов відкритого грунту. При цьому не допускайте протягів.

До моменту посадки розсада повинна мати 8-12 листків. При правильній агротехніці розсада перцю зазвичай не витягується, компактна і майже завжди має зелене забарвлення.

Якщо розсада призначена для вирощування в теплиці, то її висаджують з 10 травня. У відкритий грунт розсаду висаджують з 1 по 5 червня і навіть з 25 травня з обов'язковим прикриттям плівкою. Перед посадкою розсаду проливають водою, щоб при вибірці її з горщиків зберігся живильний грунтовий ком.

Посадка на постійне місце. Перець висаджують на відстані 40-45 см одна від одної і 50-60 см між рядами. Можна висаджувати квадратно-гніздовим способом 60х60 см, поміщаючи в кожну лунку по 2 рослини перцю, або 70х70 см, при цьому висаджують по 3 рослини перцю в кожну лунку.

Солодкий і гіркий перець висаджують на постійне місце окремо один від одного - на відстані не менше 15-20 см, так як вони здатні перезапилюватися, і плоди солодкого перцю матимуть гіркоту.

Садять Перець під вечір. Рослини поглиблюють в грунт до першої пари справжніх листочків. Листя і пагони у перцю дуже ніжні, тендітні, легко обламуються, тому при посадці до кожної рослини відразу ставлять кілочки висотою до 60 см для подальшої підв'язки. Після висадки розсади грядку закривають чистою плівкою, яку накидають на зроблені з дроту дуги висотою 100 см від підстави грядки. Якщо розсаду висадили в середині травня, грядку вкривають подвійний плівкою, так як молода розсада перцю не витримує низької плюсової температури (2-3 ° С). У південних районах можна садити в прорізи чорної плівки, покладеної на грядку. Вона допоможе утримувати вологу і полегшить боротьбу з бур'янами.

Відкривають плівку тільки тоді, коли встановиться тепла погода, це приблизно з 15 червня. Рекомендується на ніч, навіть в літній період, грядку закривати. Гарні результати виходять, якщо плівку взагалі не знімають з грядок, а тільки іноді піднімають з південної або західної сторони.

При відсутності плівки посадки перцю необхідно захистити від вітру за допомогою живих насаджень з високорослих культур (буряк, боби, мангольд, цибуля-порей), які заздалегідь вирощують розсадою і висаджують навколо грядки одночасно з перцями і баклажанами.

Догляд. Після посадки протягом 12-15 днів рослини повільно ростуть. Щоб надати їм допомогу, треба робити неглибоке розпушування (для поліпшення доступу повітря до кореневої системи), почекати з поливом і провести позакореневе підживлення препаратом стимулятора росту «Енергія» (1 ампулу розводять в 5 л води) або препаратом «Бутон» (10 г на 8 л води).

Найбільш сприятлива температура для росту і розвитку перцю - 20-32 ° С. При зниженні температури до 15 ° С розвиток рослин затримується, а при 10 ° С їх ріст припиняється. Щоб уникнути цього, при сильному похолоданні або заморозках парник слід обігрівати. При температурі понад 35 ° С у перцю опадають квітки і молоді зав'язі. У жарку пору необхідно підтримувати більш прохолодну температуру і відносно постійну вологість у парниках, а також охороняти перець від прямих сонячних променів.

Перець - вологолюбна рослина. До цвітіння його поливають один раз в тиждень з розрахунку 10-12 л на 1 кв.м методом дощування з лійки. Якщо погода стоїть жарка, кількість поливів збільшують до двох. Під час цвітіння і плодоношення рослини поливають під корінь 1-2 рази в тиждень по 10-12 л на 1 кв.м в залежності від погодних умов. Поливальна вода повинна бути завжди теплою (25 ° С). Ні в якому разі не поливають холодною водою, інакше рослини перестають рости, а терміни цвітіння і плодоношення відтягуються. Грунт потрібно рихлити, коли вона досить підсохне. За літній період проводять 3-4 розпушування з підгортанням або додатково підсипають грунтову суміш до рослин.

Після висадки в грунт рослини підживлюють не менше двох разів. Перший раз - під час цвітіння - гноївкою (1:10) або нітрофоскою (30-40 г на 1 кв.м), сечовиною (4-5 г на 1 кв.м розчинити в 10 л води).

Другу підгодівлю проводять во время плодоношення. Використовують пташиний послід (1:12). Або готують такий склад: в бочку (200 л) виливають 1 відро кашицеобразного коров'яку і висипають 2 склянки нітрофоски, заливають водою і добре перемішують, через 5-6 днів перед підгодівлею розчин розмішують і поливають по 1-2 л навколо рослини.

Кущі перцю добре розростаються, рясно цвітуть, тому частина верхніх квіток і пасинки доводиться видаляти. Для освіти компактного куща з добре розвиненими бічними пагонами необхідно видалити верхівку головного стебла, коли рослина перцю досягне висоти 20-25 см. Прищипнути рослини швидко почнуть гілкуватися. З усіх з'явилися пагонів залишають лише 4-5 верхніх (пасинків), а інші видаляють. На залишених пагонах буде формуватися врожай. При цьому на рослинах перцю залишають 20-25 плодів. Можна і не прищипувати, але зайві пасинки все одно видаляти.

У жарку вологу погоду пасинкування - обов'язковий захід, і, навпаки, в спекотне, сухе літо рослини не пасинкують. При цьому листова маса охороняє грунт під кущем від випаровування вологи.

Недостатньо повне запилення квіток може бути причиною появи нестандартних (кривих) плодів. Щоб запобігти цьому, треба застосувати штучне доопиленіе квітучих рослин, т. Е. В жарку, сонячну, тиху погоду злегка струсити рослини.

Збір врожаю. Плоди перцю придатні для вживання, коли вони досягають стандартного розміру. Іноді плоди прибирають, коли вони стають червоними. Червоні плоди, незважаючи на те, що вони не такі соковиті, містять більше вітамінів, ніж зелені. Гострий перець прибирають, коли плоди стають червоними і сухими. Ні в якому разі не можна зривати перці з куща рукою, так як це може завдати стеблу шкоду. Тверду міцну плодоніжки зрізають ножем.

Зрілий солодкий перець зберігають в поліетиленових пакетах або ящиках, пересипавши тирсою, до 2 місяців при температурі 1-2 ° С, недозрілий - при 10-12 ° С. Недозрілий перець зберігатися буде трохи далі.

Для отримання власного насіння плоди перцю прибирають при настанні повної біологічної стиглості, т. Е. Коли плоди стануть червоними або яскраво-жовтими (в залежності від сорту). Зняті плоди залишають на дозаривание (на 3-4 тижні). Потім плоди надрізають по колу близько чашечки і виймають за плодоніжки семянос з насінням. Вийняті з плодів насіння не промивають. Кілька днів (3-4) семяноси просушують при температурі 25-30 ° С і після цього насіння відокремлюють. Їх складають у паперовий пакетик і зберігають в сухому прохолодному місці 5-6 років.

Перець вражають ті ж хвороби і шкідники, що і помідори.

Сорти перців. Звернути увагу на сорти «Дзьоб Сокола", ...

Отже, для вирощування хорошої розсади перцю необхідно:

1. Використовувати торф'яні горщики з родючим живий грунтом.

2. Висаджувати в кожен горщик по три - чотири насіння, а після появи паростків залишати один найміцніший.

3. Забезпечити розсаді освітленість близько 10000-ч люкс.

4. Забезпечити розсаді вологість повітря близько 70-ти%

5. Висаджувати торф'яні горщики з розсадою в грунт теплиці, парника або городу при температурі грунту близько 18-ти градусів.

Коли буде побудована теплиця, буду пробувати в ній вирощувати перець і з насіння. Перший рік освоєння екопарка буде використаний, швидше за все, на пробні посадки в городі екопарка розсади перцю, вирощеної на підвіконні і в мініпарніке.

Висаджувати розсаду перцю буду на трикутні грядки приблизно 25-го травня при температурі грунту 18-ть градусів Цельсія. Кожна рослина буду підв'язувати до кілочка висотою 60-т см., Встановленому з північного боку. На ніч буду приховувати плівкою спанбонду або лутрасила, накинутій на дуги висотою 100 см, виготовлені з арматури завтовшки 8-м мм. або з гнучкого поліетиленового шланга завтовшки 25-ть мм.

Приблизно з середини грудня 2014-го року сторінки перець и помідори вступили в змагання по відвідуваності, причому перцями поки що цікавляться більше, ніж помідорами: рахунок максимумів відвідувань за день 3316: 1085. При цьому сторінка Перець впевнено посідає перше місце серед усіх сторінок сайту.

Таким чином, вже кілька разів значно перевершений торішній рекорд сторінки Помідори від 12.03.2014 - 294-ре відвідування за день. Якщо цікавлять подробиці змагання Перцев з Помідорами, дивіться Щоденник тут .

Тим, хто буде де-небудь на півдні вирощувати Перець у величезних кількостях і налагодить його консервування, може стати в нагоді геніальний спосіб видалення плодоніжок і насіння, придуманий одеситом і опублікований в журналі «Винахідник і раціоналізатор» на початку 70-х років минулого століття.

Перці поміщають на решітку плодоніжками вниз, грати - в камеру, в якій спочатку створюють надлишковий тиск, а потім різко скидають - при цьому плодоніжки під дією тиску повітря відокремлюються від перцю і відлітають вниз.

Подробиць про розміри камери, величиною надлишкового тиску і темпах зростання тиску опубліковано, як мені пам'ятається, не було. Необхідні експерименти, але я сам поки що не збираюся в Екопарк вирощувати Перець у величезних кількостях, тому установку споруджувати не збираюся.

У квітні або в травні куплю десяток перців і спробую видути плодоніжки з насінням за допомогою автомобільного компресора. Результати повідомлю.

Насіння Перцю збирати значно простіше, ніж насіння багатьох інших овочевих культур, тому вважаю, що має сенс все насіння Перцев збирати, висушувати і зберігати, щоб на наступний рік висівати все їх на просторах екопарка, причому не індивідуальні, а в суміші з піском і з насінням інших овочевих культур.

Виключно важливо купувати сортове насіння перцю, а не гібридні, щоб можна було добувати власні насіння з повністю доспілих перців.

Зепп Хольцер примудряється спільно висівати насіння до 40-ка овочевих культур, керуючись принципом «Посіяв - зібрав урожай» і відмовляючись від обробки ґрунту, прополки, поливу і т. Д.!

Не сумніваюся, що в Екопарк завжди знайдеться живність (окрім людей), якій припадуть до смаку і апетиту плоди Перця і самі рослини. А надлишки завжди можна швидко подрібнити газонокосаркою і помістити в мульчу, покладену в пристовбурні кола плодових дерев і ягідних кущів на радість грунтовим мешканцям і для підняття родючості грунту.

додаю цікаву інформацію про чудову рослину під назвою Перець :

Болгарський перець є багаторічним чагарником, що належать до сімейства пасльонових.

Його плід відноситься до так званих «помилковим» ягодам з порожнистої начинкою, що має товсті стінки. З овочем ведеться активна селекційна робота, тому він має широкий колірний спектр - від блідо-жовтого до темно-коричневого кольорів. Сама популярні кольори - насичено жовтий і червоний.

Корисні властивості болгарського перцю

До складу болгарського перцю входить велика кількість вітамінів. Особливо в ньому багато вітаміну C (всього в одному плоді міститься добова норма це вітаміну), за що овоч особливо цінується.

Користь болгарського перцю широка:

- Болгарський перець нормалізує роботу нервової системи. Користь овоча яскраво виражена при боротьбі зі стресами, хронічним безсонням, різними депресивними станами. Введення болгарського перцю в повсякденний раціон призводить до стабілізації психічного стану та підвищення стресостійкості.

- Вітаміни C і PP, що входять до складу болгарського перцю, оздоровлюють стінки судин, підвищуючи їх еластичність. Це призводить до поліпшення руху крові в капілярах, що благотворно позначається на кровопостачанні головного мозку. Внаслідок цього мозок краще забезпечується киснем, при цьому підвищується загальний розумовий тонус - збільшується концентрація уваги, поліпшується пам'ять, розумова діяльність стає більш плідною.

- Болгарський перець нормалізує консистенцію крові, розріджуючи її в разі якщо вона схильна до загустіння через різних патологій або неправильного харчування. Це усуває ризики виникнення кров'яних тромбів.

- При гіпертонії болгарський перець особливо корисний через його властивості знижувати кров'яний тиск.

- Овоч входить до складу дієт для боротьби з анемією, внаслідок його корисного властивості підвищувати рівень гемоглобіну у тих, у кого він знижений.

- Болгарський перець багатий на антиоксиданти, які омолоджують тіло на клітинному рівні. Це властивість призводить до здоров'я і довголіття за умови регулярного вживання овоча. Антиоксиданти також грають профілактичну роль при різних онкологічних захворюваннях.

- Болгарський перець допомагає організму справлятися з радіацією. Тому він буде дуже корисний людям, які проживають в місцях, що мають підвищений радіаційний фон. Також це його властивість треба використовувати тим, хто недавно робив рентген. Вживаючи болгарський перець протягом тижня після рентгена, можна звести до мінімуму шкоду цієї процедури для тіла.

- Болгарський перець містить капсаїцин - з'єднання, яке стабілізує діяльно шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози.

- Надає допомогу організму при цукровому діабеті при регулярному вживанні, знижуючи негативні прояви цієї хвороби.

Користь болгарського перцю для чоловіків

Болгарський перець відновлює структуру волосяних цибулин, що є потужною профілактикою облисіння.

Користь болгарського перцю для жінок

Для жінок болгарський перець буде особливо корисний в період вагітності. Він містить оптимальний баланс вітамінів і мікроелементів, які потрібні тілу саме в період виношування плоду. Крім цього болгарський перець допоможе зберегти здоров'я кісток і зубів - одна з основних проблем у вагітних жінок.

Шкода болгарського перцю - протипоказання

Болгарський перець не рекомендований людям, що мають хронічний гастрит або виразку шлунка на тлі підвищеної кислотності. Також протипоказаний овоч людям, що мають проблеми з хронічними захворюваннями нирок і печінки. Краще утриматися від вживання болгарського перцю людям, які страждають гемороєм. Для людей зі зниженим тиском його краще виключити з раціону.

Корисна інформація про болгарському перці

Перш за все візьміть на замітку наступну інформацію:

- Болгарський перець має максимальну цінність в свіжому вигляді. При тепловій обробці він втрачає до 70% свого вітамінно-мінерального складу. Це слід врахувати в разі, якщо ви вводите болгарський перець в якісь спеціалізовані дієти (дієти для вагітних, лікувальні дієти і ін.).

Для лікувального застосування ідеальним варіантом буде вичавити сік з болгарського перцю. Сік часто використовують для профілактики і усунення тромбів за рахунок того, що він розріджує кров. Сік буде корисний для оперативного зниження артеріального тиску. Також для стабілізації стану у діабетиків. У профілактичних цілях сік краще вживати вранці натщесерце за 30 хв до їди в обсязі приблизно 150мл.

- Багато людей в процесі приготування викидають серцевину (плодоніжки) болгарського перцю з розташованими на ній насінням. Робити цього не варто, т. К. Саме в цьому місці болгарський перець акумулює переважна більшість своїх вітамінів і мінералів. Насіння мають своєрідний смак, тому не обов'язково додавати їх в блюдо, щоб не змінити запланований смак. Насіння дуже дрібні, їх можна з'їсти прямо так. Плодоніжка ж має більш-менш нейтральний смак, і її вже можна додати в салат або інше блюдо. Дуже важливо різати перець акуратно, щоб не зачепити плодоніжки і не розсипати насіння.

Зверніть увагу на те, що Болгарський перець є багаторічним чагарником - з цього випливає, що його має сенс вирощувати на підвіконні, в оранжереї і в зимовому саду.

! ..., тобто далі буде - заглядайте частіше ...

Запрошую всех вісловлюватіся в коментарях. Критику та обмін досвідом схвалюю и вітаю. У хороших Коментарі зберігаю посилання на агентство сайт учасника!

І НЕ забувай, будь ласка, натіскаті на кнопки СОЦІАЛЬНИХ мереж, Які розташовані під текстом кожної Сторінки сайту.
І НЕ забувай, будь ласка, натіскаті на кнопки СОЦІАЛЬНИХ мереж, Які розташовані під текстом кожної Сторінки сайту продовження тут ...

Виявив за допомогою валідатора погана якість оформлення коментарів , Тому переніс в кінець сторінки два коментаря і одна відповідь на них:

Galinka каже:
13.02.2016 в 00:21
Засипте зверху грунтовою сумішшю шаром 1-1,5 см. Трохи ущільните. Поливати посіви перцю потрібно обережно, стежачи за тим, щоб насіння не вимивалися на поверхню грунту. Поставте етикетки з назвою сортів. Щоб волога не випаровувалася занадто швидко, помістіть посіви в парничок або в пакет. Температуру потрібно підтримувати на рівні +25 С.

Тетяна каже:
10.02.2015 о 12:33
Спочатку автор переконує, що потрібно сіяти в торф'яні горщики, а потім більша частина тексту про розсаду в ящиках і пікіровку. Вже визначитеся.

admin каже:
10.02.2015 о 14:19
Таня!

Текст про розсаду в ящиках і пікіровку - це цитата, як Ви могли б помітити, тобто альтернативна думка, так би мовити.
Вам надана можливість вибору способу вирощування розсади.

Юрій