брокколі
- особливості брокколі
- Вирощування брокколі з насіння
- В який час сіяти
- Вирощування розсади броколі
- Правила пікіровки
- Посадка брокколі у відкритий грунт
- В який час садити
- відповідна грунт
- Правила посадки у відкритий грунт
- Догляд за брокколі
- як поливати
- добриво
- Вирощування брокколі в Підмосков'ї
- Шкідники і хвороби брокколі
- попелиця
- Капустяна муха
- хрестоцвіті блішки
- капустяна білявка
- Капустяна совка
- Равлики і слимаки
- Обробка від шкідників
- захворювання
- Чорна ніжка
- Кіла
- Бель
- альтернаріоз
- пероноспороз
- Біла гниль
- суха гниль
- мозаїка
- Судини бактеріоз
- фузаріозне в'янення
- Види и сорти брокколі
- ранньостиглі сорти
- середньостіглі сорти
- Кращі пізньостиглі сорти
- Властивості брокколі: шкода і користь
- Протипоказання
- Рецепти страв з брокколі для здоров'я
Рослина брокколі, яке ще іменується спаржева капуста (Brassica oleracea = Brassica sylvestris) - є різновидом добре всім відомої городньої капусти. Дана овочева культура є однолітниками і представником сімейства Капустяні. На відміну від інших підвидів, у яких їстівними вважаються листові пластини, у броколі в їжу вживають не розкрилися суцвіття. Цвітна капуста і брокколі вважаються дуже близькими родичами. А точніше, брокколі - це генетична попередниця цвітної капусти.
Спаржева капуста є гібридом, який з'явився на світ в 6-5 столітті до нашої ери в північно-східній області Середземномор'я. Протягом багатьох століть ця рослина культивували тільки на території сучасної Італії. Слово broccolo з італійської мови перекладається як «цветонос капусти» (brocco - відросток). У французькому трактаті «Загальна історія рослин» було знайдено найбільш рання згадка про даний гібриді, яке датується 1587 г. На територію Англії брокколі потрапило на початку 18 століття, при цьому її іменували в той час італійської спаржею. У тому ж столітті брокколі починали вирощувати на території Америки, але особливої популярності у місцевого населення дана культура в той час не знайшла. Тільки порівняно недавно в 20 столітті в Каліфорнії виникло товарне виробництво спаржевої капусти, з того самого часу США вважається найбільш великим виробником брокколі. Чи не занадто сильно відстали в цій справі такі країни, як Китай, Індія, Ізраїль, Туреччина, Іспанія, Франція та Італія.
особливості брокколі
Брокколі зовні сильно схожа з цвітною капустою, однак суцвіття у неї пофарбовані в зелений колір, а не в кремовий. У перший рік зростання у спаржевої капусти стебло заввишки виростає до 0,6-0,9 метрів, на його вершині формується безліч сукулентних квітконосів, а їх вінчають бутони зеленого забарвлення, які зібрані в щільні групи. А вони в свою чергу входять до складу порівняно маленькій пухкою головки. Дану головку вживають в їжу до того, як сформуються квітки. Рослина з пожовклими бутонами в їжу не використовується. Коли головка буде зрізана, у даної рослини формуються нові суцвіття з бічних нирок. Завдяки цьому плодоношення брокколі триває кілька місяців. В даний час спаржева капуста користується у городників такий же великою популярністю, як і буряк, червонокачанна і білокачанна капуста, морква та інші овочі, які найчастіше вирощують на городах в середніх широтах.
Вирощування брокколі з насіння
В який час сіяти
Висів насіння брокколі на розсаду проводять навесні, а точніше, з початку до середини березня. Висів насіння при бажанні можна проводити конвеєрним способом, для цього їх сіють в кілька термінів через кожні 15 днів до другої половини червня. Однак з останніх днів квітня висів насіння виробляють вже у відкритий грунт. Якщо в регіоні літній період порівняно короткий і досить прохолодний, то вирощувати рекомендується ранньостиглі і середньостиглі сорти брокколі. Якщо ж вибрати пізньостиглі сорти, то в такому випадку рослини можуть не встигнути визріти.
Вирощування розсади броколі
Перш ніж приступити до посіву, слід зробити сортування посівного матеріалу. Для цього потрібно вибрати найбільш великі насіння, потім їх від 15 до 20 хвилин витримують в дуже теплій (близько 50 градусів) воді. Після того як насіння будуть витягнуті з гарячої води, їх потрібно негайно помістити в холодну воду. Після цього посівний матеріал слід замочити в розчині Епін, в якому він повинен пробути 12-15 годин. Потім насіння слід добре промити під проточною водою, а потім на 24 години помістити на полицю холодильника, після чого їх просушують до сипучості.
Для посіву використовують скриньку, в висоту досягає 25 сантиметрів. На його дно слід укласти хороший дренажний шар. Субстрат повинен добре пропускати воду і бути пухким, а також слаболужним або нейтральним. У його склад повинен входити пісок, перегній, дернова земля і деревна зола. Для початку грунтосуміш треба добре зволожити, після чого на її поверхні слід зробити неглибокі (10-15 мм) борозенки, при цьому дистанція між ними повинна бути дорівнює 30 мм. Після того як насіння будуть розподілені по борозенками, їх потрібно буде закрити, а потім субстрат злегка утрамбовують.
Розсаду даної культури ростять точно так же, як і розсаду білокачанної капусти. До того як здадуться сходи, посіви повинні знаходитися в порівняно теплому місці (близько 20 градусів). Після того як з'являться сіянці, ящички слід переставити в більш прохолодне місце (близько 10 градусів) на 7 днів. Потім розсаді знадобиться наступний температурний режим: в похмурий день - 14 градусів, в погожий день - 16 градусів, а вночі - 9 градусів. Розсада брокколі потребує підвищеної вологості повітря, при цьому потрібно врахувати, що грунтосуміш постійно повинна бути трохи вологим. Але з поливами не можна перестаратися, тому що тривалий застій води в субстраті призводить до розвитку чорної ніжки, яка здатна погубити велику частину растеньиц.
Правила пікіровки
Після того як з моменту появи сіянців пройде 15 днів, потрібно вдатися до їх пікіровки. Для пересадки рекомендується використовувати індивідуальні торф'яні горщики, саме в них рослини і будуть пізніше висаджені у відкритий грунт. Протягом декількох діб після пікіровки, рослинкам слід забезпечити захист від прямих сонячних променів, для цього їх вкривають паперовими листами, при цьому температура в кімнаті повинна бути близько 21 градуса. Після того як сіянці приживуться, їм знадобиться підгодівля добривом, до складу якого обов'язково повинен входити бор і молібден. У денний час розсаді слід забезпечити температуру близько 17 градусів, а в нічний - 9 градусів. Почати гартувати розсаду слід за 15 днів до її пересадки у відкритий грунт.
Посадка брокколі у відкритий грунт
В який час садити
Розсаду спаржевої капусти висаджують у віці 35-45 діб, в цей час у растеньиц має бути вже сформовано 5 або 6 цих листових пластин. Як правило, висадку проводять в середині травня. Однак якщо грунт ще доброго не прогрілася або є загроза поворотних весняних заморозків, досвідчені городники рекомендують висадку відкласти на більш пізній термін.
Відповідний для посадки ділянка повинна бути добре освітлений. Найкраще брокколі висаджувати на ділянці, де до цього вирощувалася морква, зернові, картопля, сидерати, цибуля, огірки і бобові. На ділянці, де до цього вирощувалася капуста, редька, ріпа, буряк, помідори або редис, брокколі можна буде висадити лише через мінімум чотири роки.
відповідна грунт
Грунт на ділянці повинен бути слаболужним (рН 6,7-7,4) або нейтральним. Підготовкою грунту слід зайнятися восени, для цього її потрібно перекопати, внісши компост або гній (на 1 квадратний метр ділянки береться від 4 до 5 кілограм). Кислий грунт можна виправити внесенням в нього вапна.
Правила посадки у відкритий грунт
Висаджувати розсаду у відкритий грунт рекомендується в хмарний день або у вечірній час, для цього використовують схему 35х60 сантиметрів. У кожну з підготовлених посадкових ямок необхідно внести від 5 до 10 грам повного мінерального добрива, яке слід ретельно перемішати з грунтом. Потім в ямку поміщають рослинка і заповнюють її грунтом, яку треба добре утрамбувати. Висаджені рослини мають потребу в гарному поливі. Якщо є ймовірність того, що в нічний час можуть спостерігатися поворотні заморозки, то ділянку з брокколі найкраще накрити плівкою, так як якщо температура опуститися до мінус 2 градусів, то рослини загинуть.
Вирощувати брокколі можна не тільки через розсаду, насіння також можна висівати і у відкритий грунт. Робити це слід тільки після того, як зворотні весняні заморозки залишаться позаду, як правило, в першій половині травня. Перед висіванням у відкритий грунт посівний матеріал потрібно підготувати так само, як і перед посівом на розсаду (дивіться вище). З'явилися сіянці потребують проріджуванні, в цьому випадку вдасться збільшити площу харчування сходів. Щоб уникнути проріджування, висівати насіння слід за схемою 30х50 сантиметрів.
Догляд за брокколі
Виростити брокколі так само легко, як і культивувати кольорову капусту. Рослині потрібно забезпечити своєчасні поливи, прополки, підгодівлі, а також розпушування поверхні грунту.
Через 3 тижні після пересадки розсади у відкритий грунт, а потім ще через 1,5 тижні кущики слід акуратно підгорнути, при цьому грунт в прикореневій зоні треба гарненько розпушити. При вирощуванні спаржевої капусти необхідно врахувати, що на ранніх стадіях розвитку, їй можуть сильно нашкодити пекучі прямі промені сонця, щоб цього уникнути, кущики треба буде накрити непотрібними відрами або ялиновим гіллям. У спекотні дні поливати брокколі треба обов'язково, крім цього слід регулярно зволожувати повітря навколо кущиків, і чим частіше ви це будете робити, тим краще для рослини.
У прикореневій зоні розпушувати грунт слід на глибину 80 міліметрів. Розпушування і прополку ділянки з брокколі досвідчені городники рекомендують проводити через день після того, як кущики будуть политі.
як поливати
В середньому Спаржеву капусту слід поливати 1 раз в 7 днів. Однак якщо на вулиці температура повітря вище 25 градусів поливи слід проводити частіше, при цьому потрібно врахувати, що вони повинні бути систематичними і достатніми. При цьому грунт на ділянці не повинна стати рідким брудом. Також не слід забувати частіше обприскувати листя брокколі, при цьому потрібно врахувати, що дану процедуру проводять у вечірній час.
добриво
Щоб даний вид капусти розвивався і ріс нормально, його слід систематично підгодовувати. Першу підгодівлю необхідно провести через півмісяця після пересадки розсади у відкритий грунт, для цього використовують розчин коров'яку (на 10 л води 1 ст. Органіки). В отриману поживну суміш потрібно влити 1 ч. Л. сечовини. Коров'як при бажанні можна замінити розчином курячого посліду (1:20). Якщо ж висів насіння проводився у відкритий грунт, то перший раз підгодувати брокколі можна буде лише через 20 днів після появи сіянців. Через 15-20 днів після першої підгодівлі, рослинки підгодовують знову і для цього використовують розчин селітри (на 10 л води 1 сірникову коробку речовини). В останні літні тижні спаржева капуста вже не потребує великої кількості азоту, проте в цей час підвищується її потреба в фосфорі і калії. Третій раз дану культуру підгодовують наступної поживною сумішшю: на 1 відро води береться 20 грам аміачної селітри, 40 г суперфосфату, а також 10 грам сульфату калію. Коли буде зрізана центральна головка, кущики слід підгодувати, для того щоб посилити зростання бічних пагонів, для цього використовують наступний склад: на 1 відро води береться 20 грам суперфосфату, 10 грам аміачної селітри і 30 грам сульфату калію. На 1 кущ береться 1 літр живильної суміші. Для підгодівлі можна ще використовувати деревну золу, її розподіляють по поверхні ділянки, при цьому на 1 квадратний метр береться 1 ст. добрива.
Вирощування брокколі в Підмосков'ї
Багатьох городників цікавить, чи будуть сорти брокколі, які з успіхом культивуються в регіонах з теплим кліматом, рости в тих районах, де літній період порівняно короткий і досить прохолодний? Справа в тому, що ця рослина відрізняється високою морозостійкістю, тому воно дуже добре росте в регіонах з прохолодним і холодним кліматом. Його культивують не тільки в Підмосков'ї, але і на Уралі, а також на території Сибіру. А щоб вирощування брокколі точно було успішним, з 200 з гаком сортів спаржевої капусти слід вибрати ті гібриди і форми, які відрізняються найбільшою морозостійкістю.
Шкідники і хвороби брокколі
шкідники брокколі
При вирощуванні брокколі слід бути готовим до того, що вам доведеться боротися зі шкідниками, при цьому потрібно врахувати, що дана культура не відрізняється особливою стійкістю до них. На таку рослину можуть оселитися хрестоцвіті мошки, метелики білявки і совки, попелиці, капустяні мухи, а ще слимаки і равлики.
попелиця
Попелиця вважається досить широко поширеним шкідником, який може оселитися практично на будь-якому рослині і згубити його. Колонії даного шкідливого комахи оселяються на листових пластинах, пагонах і суцвіттях рослини, при цьому на їх поверхні вони виділяють воскообразное речовина. В результаті життєдіяльності попелиці листові пластини знебарвлюються, у них з'являється світло-рожевий відтінок, а потім відбувається їх скручування. Такий шкідник розмножується вкрай швидко, так, за 1 сезон він здатний дати близько 16 поколінь, і всі ці особини вдень і вночі будуть завдавати відчутної шкоди рослині.
Капустяна муха
Доросла капустяна муха не представляє особливої небезпеки для брокколі, чого не скажеш про її личинках. Вони шкодять всім представникам сімейства Капустяні, а ще брюкве, редисці та ріпі. При цьому вони можуть оселитися як на дуже молоденьких кістках, так і на дорослих примірниках. Личинки добираються до кореневої системи куща і обгризають її, потім вони в пагонах кущах прогризають безліч ходів.
хрестоцвіті блішки
Хрестоцвіті блішки, а також її личинки вигризають в пагонах куща поглиблення, що призводить до його засихання і загибелі. Крім брокколі даний шкідник може оселитися на крес-салаті, турнепсі, хроні і дайкон.
капустяна білявка
Метелик-капустница (капустяна білявка) влаштовує на листі даної капусти яйцекладки. З яєць з'являються гусениці, які обгризають листя найчастіше по краях.
Капустяна совка
Капустяна совка є нічним метеликом, її гусениці шкодять більшості видів капусти, а ще салату, цибулі та гороху.
Равлики і слимаки
Равлики і слимаки сгризают невеликі рослинки повністю, при цьому у більших екземплярів вони в листових пластинах вигризають досить великі діри.
Обробка від шкідників
Якщо на кущику брокколі оселилася тля, то знищити її можна різними способами. Так, якщо шкідників мало, то їх можна спробувати розчавити прямо на рослині. Якщо ж попелиці досить багато, то уражений кущик рекомендується обробити такими народними засобами, як зольно-мильний розчин або настій картопляної гички. Якщо ж ці кошти виявилися низькоефективними, то для обробки можна використовувати такі інсектицидні засоби як Актеллік або Іскра-біо, при цьому при обприскуванні кущиків потрібно слідувати прикладеної до препарату інструкції. Для того щоб позбутися від капустяної мухи, необхідно обробити кущики розчином препарату Ровікурт або амбуш (1%), а ще можна використовувати такі засоби, як анометрином або Корсар. Щоб прогнати з кущів хрестоцвіті блішки, на поверхні грунту між рядами потрібно рівномірно розподілити порошок чистотілу або пижма. Якщо ж шкідників дуже багато, то кущики треба буде обприскати розчином Фоксіми або актеллика (1%). Щоб позбутися від совки і білана, можна використовувати такі препарати, як Белофос, анометрином, Фокс, амбуш, Талкорд, Ровікурт і інші схожого дії, при цьому під час обробки треба слідувати інструкції, яка додається до засобу. Щоб усунути черевоногих, рекомендується по периметру грядку зробити канавки, а їх дно слід засипати тютюновим пилом, деревною золою, вапном або меленим гірким перцем. Перебратися через подібні канавки ні слимаки, ні равлики не зможуть.
Крім даних шкідливих комах рідше на кущах спаржевої капусти селяться такі, як: бабануха, хвиляста і чорна блішки, довгоніжка шкідлива, капустяна міль, капустяна огневка, капустяний і ріпаковий клопи, кореневої і ріпаковий скритнохоботнік, капустянка звичайна, совки звичайна, озима і гамма, ріпаковий квіткоїд, тютюновий трипс і темний щелкун. Використовувати біологічні або хімічні засоби боротьби зі шкідниками рекомендується лише в тому випадку, якщо комах дуже багато, і є загроза втрати більшої частини врожаю. Чи можна виростити подібну капусту без використання шкідливих препаратів і при цьому уберегти її від шкідників? Найважливіше, це дотримуватися правил агротехніки вирощування цієї культури, також за рослинами потрібно правильно доглядати, а саме: перед посівом обов'язково обробляти посівний матеріал і грунт, потрібно своєчасно видаляти бур'ян з ділянки, восени треба перекопати грядку, попередньо забравши з неї всі рослинні залишки.
захворювання
При культивуванні спаржевої капусти у відкритому грунті, її можуть вразити такі хвороби, як чорна ніжка, кила, альтернаріоз, бель, біла і суха гнилі, пероноспороз, мозаїка, судинний бактеріоз і фузаріоз.
Чорна ніжка
Чорною ніжкою найчастіше уражається розсада даної рослини. У Ураження сходів спостерігається розм'якшення Шийки, в результате вона становится чорною. Потім спостерігається витончення и вілягання стебла. З метою ПРОФІЛАКТИКИ НЕ забувай проріджуваті сходи, а ще стежте за тим, щоб субстрат ні перезволоженій. Уражені сіянці потрібно вирвати, а ті, що залишилися, проливають слабким розчином марганцевого калію рожевого забарвлення (на 1 відро води 3-4 грами речовини). Після подібної обробки розсаду не поливають 7 днів. З метою профілактики здорові сіянці можна обробити Фітоспорін, Бактофітом, Фітолавіном-300 або Планріз.
Кіла
Якщо кущ вражений килою, то на його поверхні з'являються нарости кулястої або овальної форми, з часом вони забарвлюються в бурий колір і починають гнити. Хворі кущі в'януть і зовні виглядають недорозвиненими. Уражені екземпляри не вдасться врятувати, тому їх потрібно вирвати і спалити. З метою профілактики кили на ділянці, де вирощувалася спаржева капуста, рекомендується висадити мангольд, шпинат, цибуля, часник або буряк, дані культури за пару років очистять грунт від збудників кили, а такі рослини як баклажани, фізаліс, картопля, томати або перець впораються з цим завданням за 3 роки.
Бель
Якщо екземпляр вражений білизни, то на його листі, сім'яниках, квітконіжках і пагонах з'являється наліт, який схожий з цятками олійної фарби. Згодом уражені частини забарвлюються в бурий колір і засихають, при цьому відбувається здуття і викривлення листових пластин. Заражені рослини вилікувати не можна, тому їх слід викопати і знищити. Ті рослини, що залишилися, треба обприскати розчином засобу, що містить мідь. З метою профілактики захворювання треба дотримуватися правила сівозміни, а ще своєчасно видаляти бур'ян.
альтернаріоз
При зараженні рослини альтернаріоз на його частинах, розташованих над землею, утворюються некротичні плями бурого забарвлення. У міру розвитку хвороби вони збільшуються в розмірах і перетворюються в коричневі концентричні плями, на поверхні яких знаходяться спори грибка. Переносниками даної хвороби є шкідливі комахи. Перш ніж приступити до посіву, в цілях профілактики даного захворювання необхідно обов'язково прогріти посівний матеріал, помістивши його на третину години в гарячу воду (докладніше описано вище). Не нехтуйте правилами агротехніки даної рослини, вчасно видаляйте бур'яни, а восени обов'язково очищайте ділянку від рослинних залишків.
пероноспороз
Якщо кущ заражений несправжньою борошнистою росою (пероноспорозом), то на його листових пластинах з'являються світло-жовті цятки, при цьому на виворітного поверхні листа спостерігається утворення нальоту білого забарвлення. У профілактичних цілях не забувайте про передпосівну підготовку посівного матеріалу. Хвору розсаду потрібно 3 рази з інтервалом в 7 днів опиліть меленою сіркою, деревною золою або сумішшю вапна з сіркою. Якщо рослина уражена дуже сильно, то для його обробки потрібно використовувати розчин Топаза (на 1 відро води 1 ампула кошти).
Біла гниль
При ураженні брокколі білою гниллю у неї можуть почати гнити пагони або на виворітного поверхні листя з'являється наліт павутини. Найчастіше вражаються кущики, вирощувані в кислому ґрунті, в якій міститься велика кількість азоту, при цьому зараження рослин спостерігається в прохолодну погоду. Щоб вилікувати уражені екземпляри, їх необхідно обробити медьсодержащими засобами. У профілактичних цілях треба дотримуватися правила сівозміни, своєчасно вапнувати кислий грунт, вчасно прибирати бур'ян і рослинні залишки з грядки.
суха гниль
Якщо кущ заражений сухою гниллю, то на листових пластинах утворюються цятки світлого забарвлення з чорними точками, при цьому відбувається уповільнення зростання куща, руйнування тканини стебла, а ще на ньому з'являються сухі ділянки. З сухою гниллю борються так само, як і з несправжньою борошнистою росою.
мозаїка
На самому початку поразки рослини мозаїкою в межжілковий області утворюються погано помітні цятки. Згодом спостерігається деформація листя, на ній утворюється облямівка темно-зеленого забарвлення, а на її поверхні з'являються бліді некротичні плями. На сьогоднішній день вірусні захворювання вважаються невиліковними, тому всі уражені екземпляри необхідно викопати і знищити. У профілактичних цілях необхідно своєчасно прибирати з ділянки бур'ян, також стежте за тим, щоб на кістках не було попелиці або інших шкідників, які є переносниками збудників даної вірусної хвороби.
Судини бактеріоз
При ураженні рослини судинним бактеріозом кромка листових пластин забарвлюється в жовтий колір, а згодом на дотик вона стає схожа на пергамент, при цьому жилки темніють. У міру розвитку хвороби, заражені частини куща відмирають. Хворі екземпляри треба обприскати біологічними засобами, наприклад: триходермин або Планріз (дотримуйтесь прикладеної до препарату інструкції). З метою профілактики перед висівом не забувайте прогрівати посівний матеріал, пам'ятайте про правила сівозміни, а також восени прибирайте з ділянки рослинні залишки.
фузаріозне в'янення
Якщо брокколі заражено трахеомікоз (фузаріозним прив'яданням), то листові пластини стають зелено-жовтими (нерідко лише з одного боку). Листя виглядає млявою, її розвиток відбувається нерівномірно, спостерігається її деформація і опадання. Для боротьби з такою хворобою використовують фунгіцидні препарати з групи бензімідазолу. У профілактичних цілях потрібно дотримуватися правил агротехніки брокколі, уражені кущі слід викопати і спалити якомога швидше.
Якщо вирощуючи Спаржеву капусту неправильно за нею доглядати, то шанси того, що вона захворіє або буде пошкоджена шкідниками, значно збільшуються. Якщо ж рослини будуть доглянутими і міцними, то вони будуть мати дуже високою стійкістю як до захворювань, так і до шкідників.
Види и сорти брокколі
Якщо порівнювати кольорову капусту і брокколі, то остання має низку переваг. Отже, брокколі:
- володіє дуже високою морозостійкістю;
- досить стійка до шкідливих комах;
- високоврожайна і має ремонтантні здатності;
- відрізняється невибагливістю до умов вирощування;
- їстівними вважаються як суцвіття, так і молоденькі пагони (довжиною до 15 сантиметрів).
Є 2 різновиди такої капусти: знайома багатьом форма Калабрезі - вона має щільні суцвіття і досить товстий стебло, а ще італійська форма (спаржева брокколі) - у неї є велика кількість пагонів з порівняно маленькими головками-суцвіттями.
Налічується приблизно 200 видів цієї рослини. По термінах дозрівання всі сорти поділяють на ранньостиглі, середні і пізньостиглі. Нижче будуть описані ті сорти, які користуються найбільшою популярністю у городників.
ранньостиглі сорти
- Тонус. Даний сорт входить в число найбільш врожайних і смачних. Терміни дозрівання 70-90 діб. Темно-зелена велика головка відрізняється середньою щільністю і важить вона близько 200 грам. Коли буде зрізано центральне суцвіття, то почнеться інтенсивне зростання бічних нащадків, які важать від 50 до 70 грам.
- Брокколі F1. Цей среднеурожайний гібрид володіє великою голівкою середньої щільності, яка пофарбована в малахітово-зелений колір. Ця рослина використовують в їжу в свіжому вигляді, а ще й в переробленому.
- Лінда. Кущик має середню висотою. Термін дозрівання - 95 діб. В середньому центральна головка важить близько 0,3-0,4 кг, а маса бічних нащадків - 70 грам. Даний сорт вживають в їжу в свіжому вигляді, а ще застосовують для заморозки і консервації.
- Вітамінна. Термін дозрівання такого сорту 72-90 діб. Щільна центральна головка темно-зеленого забарвлення має масу 130-250 грам. Коли буде зрізана центральна головка, через 10-15 діб нарастут бічні суцвіття, в поперечнику досягають 40-50 мм.
- Кучерява голова. Цей сорт відрізняється стійкістю до багатьох захворювань, а також до несприятливих погодних умов. Термін дозрівання від 80 до 95 діб. Щільна центральна головка зеленого забарвлення в середньому важить 0,6 кг. Коли основна головка буде зрізана, починається активне зростання великої кількості бічних суцвіть.
Крім даних ранньостиглих сортів часто вирощують Саммер Кінг, Команчі, Грін Спроутінг, Вярус, а також такі гібриди, як: Імператор, Корвет, Лазер, Триб'ют і Фієста.
середньостіглі сорти
- Сенші. Цей сильнорослий сорт дозріває протягом 110 діб. Тверда велика головка має темно-зеленим забарвленням і куполоподібної формою. Цей сорт підходить для тривалого зберігання.
- Компакта. Термін дозрівання даного сорту близько 100 діб. Компактний кущ має темно-зелену куполоподібну основну головку. Цей сорт підходить для густий посадки.
- Калабрезе. Термін дозрівання - 90 діб. Темно-зелені середньої щільності головки важать близько 0,4 кг. Маса бічних суцвіть приблизно 100 грам, їх виростає 6 або 7 штук.
- Грін. Цей сорт відрізняється дуже високою врожайністю. Висота розетки, що складається з листових пластин, близько 0,6 м, а основна головка важить приблизно 300 грам.
- Атлантик. Стебло у висоту досягає 0,5-0,6 м. Великі головки досить щільні, при цьому маса основний близько 0,4 кг.
Ще досить великою популярністю у городників користуються такі сорти і гібриди середнього терміну дозрівання, як: Аркадія, Балбоа, Генуї, Гринбелт, Гном, Грін Фаворит, Монтон, Фортуна і Цезар.
Кращі пізньостиглі сорти
- Гібрид Лаки. Основна головка щільна і велика, вона важить близько 500 г. Вона володіє ніжною текстурою і зеленим забарвленням.
- Гібрид Монтеррей. Відрізняється скроню врожайністю. Маса центральної головки близько 0,5 кг. Особливість даного гібрида в тому, що у нього не виростає бічних суцвіть.
- Континенталь. Основна головка велика і щільна, важить вона близько 0,5 кг.
- Гібрид Марафон. Листова розетка у такого сорту піднесена, зелена щільна основна головка має ніжну текстуру і важить близько 0,7 кг.
Властивості брокколі: шкода і користь
Корисні Властивості брокколі
Вже за часів Стародавнього Риму брокколі вважалася королевою капусти, тому що вона є володаркою цілющих властивостей. У складі даної рослини містяться вітаміни групи B, вітаміни E, A, PP, K, C і U. У апельсинах і лимонах вітаміну С міститься менше, ніж в броколі, при цьому вітаміну U в ній практично стільки ж, скільки і в спаржі, відомо, що він прекрасно загоює виразки. Ще ця рослина містить наступні мікро- і макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, марганець, фосфор, залізо, цинк, селен і мідь, воно багате бета-каротином, хлорофілом, клітковиною, амінокислотами, білком, що містить изолейцин і лізин. Ще до складу входить метіонін і холін, які не дають накопичуватися холестерину в організмі людини. Дані вітаміни і елементи потрібні людині для нормальної життєдіяльності, а в спаржевої капусти вони знаходяться в легко засвоюваному для організму вигляді.
Ця рослина дуже корисно для людей, які страждають на цукровий діабет, тому що воно сприяє нормалізації інсуліну в організмі і захисту судинних стінок від пошкоджень, які утворюються через підвищеного вмісту цукру в крові. Людям, які проживають в регіонах з підвищеним радіаційним фоном, а також тим, хто постраждав від опромінення, фахівці рекомендують систематично вживати в їжу Спаржеву капусту, тому що вона здатна очистити організм від вільних радикалів, шлаків та іонів важких металів. Ще ця рослина усуває набряклість, яка супроводжує целюліт, тому якщо є його регулярно, то з часом шкірні покриви стануть підтягнутими і гладкими.
Не так давно вченими проводилися дослідження, в результаті яких було з'ясовано, що до складу спаржевої капусти входить сульфорафан, який гальмує розвиток ракових клітин і є дуже ефективним в лікуванні таких захворювань: рак грудей, сечового міхура, шкіри, яєчників і простати. Але слід врахувати, що дана речовина входить до складу стебел і пагонів такого рослини, а в суцвіттях його немає. У людей, що їли брокколі приблизно двічі на добу, була відзначена припинення росту пухлини.
Протипоказання
Спаржева капуста не підходить для приготування овочевих бульйонів, так як під час варіння у воду виділяється гуанін і аденін, які здатні завдати шкоди людському організму. Ще слід врахувати, що при тривалому кип'ятінні, а ще під час запікання в мікрохвильовці більшість корисних речовин, які увійшли до складу даної рослини, руйнуються. Обжарка брокколі в великій кількості масла або жиру призводить до того, що в ній формуються канцерогени, і продукт повністю втрачає свої корисні властивості, і до того ж здатний нашкодити людині.
Щоб отримати лише користь від спаржевої капусти, треба їсти її в свіжому вигляді або навчитися правильно готувати. Слід врахувати, що при порушеннях функцій підшлункової залози, а також підвищеній кислотності шлунка таку капусту їсти не можна. Післяопераційним хворим з великою обережністю треба ставитися до брокколі, так як в ній міститься груба клітковина, а вона є дуже важкою для ослабленого організму.
Рецепти страв з брокколі для здоров'я
Рецепти страв з брокколі, які допоможуть оздоровити організм:
- Запіканка. У киплячу підсолену воду треба всипати 200 грам спаржевої капусти, через 2 хв. її відкидають на друшляк і сушать. Необхідно 200 грам шинки порізати соломкою. Білок курячого яйця і 100 грам вершків потрібно гарненько збити. У змащену маслом форму висипають капусту, поверх неї укладають шинку і все заливають білком, солять за смаком. Зверху суміш треба посипати подрібненою зеленню (можна взяти будь-яку) і 100 грамами подрібненої на тертці сиру. Запікають у духовці при 180 градусах.
- Суп. Промийте 0,4 кг броколі, а потім розберіть головки на маленькі суцвіття. Її треба відварити від 2 до 3 хв. в підсоленій киплячій воді, в яку можна покласти улюблені спеції. На третину години 30 грам мигдалю треба залити тільки що скипіла водою. Після того як з нього буде видалена шкурка, його подрібнюють в блендері. Змішайте капусту з мигдалем і порціями влийте в суміш бульйон, який залишився після варіння брокколі. Масу треба подрібнити до пюреобразной консистенції. Влийте в суп-пюре 1 ч. Л. рослинного масла, а також 10 грам масла волоських горіхів. Суп наливають в тарілку і зверху посипають насінням кунжуту.