арахіс
- особливості арахісу
- Посадка арахісу у відкритий грунт
- Особливості росту арахісу
- В який час садити у відкритий грунт
- Правила сівозміни
- відповідний грунт
- Правила посадки
- Вирощування арахісу в саду
- як поливати
- добриво
- Вирощування арахісу в домашніх умовах
- Шкідники і хвороби арахісу з фото
- Борошниста роса
- філлостіктоз
- альтернаріоз
- фузаріозне в'янення
- сіра гниль
- шкідники
- Збір і умови зберігання
- Види і сорти арахісу
- Властивості арахісу: шкода і користь
- Протипоказання
Дуже затребувана земляна культура арахіс культурний (Arachis hypogaea), ще іменований земляний горіх, лимбо арахіс підземний, є представником роду Арахіс сімейства Бобові. З наукової точки зору арахіс є бобової травою, а не горіхом. Родом арахіс з Південної Америки, там він був популярний вже тоді, коли материк ще не був відкритий Колумбом. Іспанські конкістадори завезли цю культуру в Європу, а в Африку вона потрапила пізніше завдяки португальцям, де арахіс став користуватися великою популярністю, так як він не тільки має поживними властивостями, але і прекрасно росте на мізерних грунтах. Пізніше дана культура була завезена работоргівцями і в Північну Америку. У тридцятих роках 16 століття арахіс потрапив на Філіппіни разом з іспанськими моряками, а в Індію і Макао він був завезений португальцями. Після цього ця рослина потрапило в Китай і стало справжнім порятунком від голоду місцевим жителям. Промислове вирощування даної культури в Південній Кароліні почалося в перші роки 19 століття, тоді арахіс годував обидві армії в період війни Півдня з Північчю. Арахіс багато століть поспіль вважався їжею жебраків, в зв'язку з цим фермери не звертали особливої уваги на дану рослину. Однак все змінилося в 1903 р, коли Джордж Уошингтон Карвер, який є американським агрохіміків, зміг винайти більше трьох сотень продуктів з такої рослини, а саме: косметику, барвники, господарське мило, напої, ліки, друкарську фарбу, препарат для винищення шкідників і т. д. А так як в ті роки врожаї бавовни сильно страждали від довгоносика, Карверу вдалося переконати фермерів, чергувати вирощування арахісу, з культивуванням бавовни, який сильно виснажував грунт. У підсумку ця рослина стало основною товарною культурою південних штатів, а Карверу навіть був встановлений пам'ятник в місті Дотане, штат Алабама. На сьогоднішній день в різних регіонах колишнього СРСР (Закавказзя, Україна та ін.) Культивують арахіс в промислових масштабах.
особливості арахісу
Арахіс культурний є однолітниками, який у висоту досягає 0,7 м. Його пагони сільноразветвлени. Стрижневий корінь так само є зеленим. Голі або опушені прямостоячі пагони трохи грановані, бічні гілки спрямовані вгору або лежачі. На поверхні очереднорасположенних парноперистого листових пластин є опушення, в довжину вони досягають 3-11 сантиметрів, черешок у них жолобчастий і є дві пари загострених листочків еліптичної форми. Коротенькі пазухи суцвіття складаються з 4-7 квіток червоно-жовтого або білястого забарвлення. Життя кожного окремого квітки становить всього близько 24 годин, проте цвітіння арахісу тривалий, його початок припадає на останні дні червня або перші - липня, а закінчується воно глибокої осені. Плоди є роздуті двох-четирехсемянние боби овальної форми, в довжину вони досягають 15-60 мм, а на їх поверхні є павутинний візерунок. Під час дозрівання плоди нахиляються до поверхні грунту, після чого занурюються в нього. Саме в землі відбувається їх дозрівання. Насіння цієї рослини розміром з квасолину, вони мають довгасту форму, а зверху покриті шкіркою рожевого, темно-червоного, жовто-сірого або кремового окраса. Дозрівання плодів спостерігається у вересні або жовтні.
Посадка арахісу у відкритий грунт
Особливості росту арахісу
Для вирощування арахісу підходять тільки відкриті і сонячні ділянки, на яких відсутній навіть невелика тінь від інших рослин або будівель. Зростання даної культури спостерігається лише при температурі вище 20 градусів. Якщо ж температура буде менше рекомендованої хоча б на пару градусів, то спостерігається припинення росту кісткової. Як правило, арахіс у відкритому грунті вирощують в районах з теплим кліматом, при цьому висів насіння в грунт проводять в той період, коли спостерігається цвітіння акації. На території Росії, тим більше в регіонах з порівняно прохолодним кліматом, для вирощування арахісу рекомендується використовувати розсадний спосіб.
В який час садити у відкритий грунт
Висадку арахісу слід проводити навесні в добре прогрітий грунт (близько 12-14 градусів), при цьому її виробляють після висіву баштанних культур. Це час, як правило, припадає на середину травня або пізніше. Слід пам'ятати, що поворотні заморозки здатні погубити цю культуру. Арахіс для посіву можна придбати на ринку або в продуктовому магазині, проте потрібно пам'ятати, що він не повинен бути зацукрованим, смаженим або солоним.
Правила сівозміни
При культивуванні арахісу важливе значення має те, як ви дотримуєтеся сівозміну. Дуже добре дана культура зростає після огірків, картоплі, капусти і помідорів, тим більше якщо під час їх вирощування в грунт вносилася органіка. А ділянку, де вирощувалися бобові (горох, сочевиця, квасоля і боби), для посіву не підходить, так як там велика ймовірність розвитку кореневої гнилі.
відповідний грунт
Відповідна грунт повинна бути легкою, вологою і нейтральної реакції, при цьому в ній повинно бути відносно високий вміст магнію, гумусу і кальцію. Найкраще підійде супесь або чорнозем. Арахісу не підходить засоленная грунт, при цьому кислий грунт перед висівом необхідновапнувати. Під висів даної культури ділянку треба підготувати завчасно. Для цього грунт потрібно перекопати восени на глибину від 0,25 до 0,3 м, внісши в нього перегній (на 1 квадратний метр ділянки 1-3 кілограми). Навесні виробляють повторну перекопування ділянки, проте вже на меншу глибину, при цьому в грунт потрібно внести нітрофоски (на 1 квадратний метр ділянки 50 грам).
Правила посадки
Для посадки даної культури слід підготувати ямочки десятисантиметрові глибини, які потрібно розмістити в шаховому порядку, дистанція між ними повинна дорівнювати півметра. Ширина міжрядь повинна бути 0,25-0,3 м. При висіві арахісу на городі використовується квадратно-гніздовий спосіб за схемою 0,7х0,7 м або 0,6х0,6 м. Висіяти таку рослину можна і широкорядним методом, при цьому між рядами треба залишати відстань близько 0,6-0,7 м, а між екземплярами в ряду - від 15 до 20 сантиметрів.
В одну луночку треба помістити 3 насіння великого розміру, так як маленькі насіння дуже часто не дають сходів. Коли насіння будуть закладені, посіви треба дуже добре полити, використовуючи для цього шланг з душовою насадкою, щоб не вимити насіння, натиск слід зробити досить слабким.
Вирощування арахісу в саду
Доглядати за арахісом досить просто. У посушливий період його потрібно своєчасно поливати, а також ділянку треба вчасно прополювати і рихлити його поверхню, і не варто забувати про підгодівлі. Особливу увагу прополка слід приділити в той час, коли сіянці ще дуже молоді і низького зросту. Під час видалення трави можна так само проводити і розпушування грунту, і навпаки. Через 6-8 тижнів після висіву цвітіння має закінчитися. В цей час зав'язі почнуть розростатися і пригинатися до поверхні ділянки, після чого вони проростуть в грунт, де і спостерігається дозрівання плодів. Після того як зав'язі почнуть пригинатися до землі, слід провести підгортання кущів пухкою і вологим ґрунтом (на зразок картоплі), в цьому випадку квітколоже набагато швидше досягне живильного середовища. Замінити підгортання можна мульчированием поверхні ділянки тирсою, торфом, перегноєм або піском, при цьому товщина шару не повинна бути менше 50 мм. В середньому під кожною рослиною формується 30-50 плодів, а в кожному з них знаходиться 1-7 насіння.
як поливати
Дана культура потребує зволоженому грунті, але при цьому він не повинен бути надто мокрим. Полив слід проводити після висихання верхнього шару грунту. Коли кущики почнуть цвісти, їм знадобиться рясний полив, який влаштовують 1-2 рази в 7 днів в ранковий час. Коли кущики відцвітуть, першорядну важливість набуде не полив, а зволоження рослин з пульверизатора, яке виробляють ввечері 1 раз в 1-2 дня. Якщо під час дозрівання плодів спостерігається дощова погода, то поверхня ділянки необхідно вкрити поліетиленовою плівкою. А в період тривалого посушливого періоду даній культурі рекомендовано дощування, якщо влаштувати його немає можливості, то тоді слід проводити полив кущиків по борознах, розташованим між рядами. Протягом сезону рослині знадобиться 4 або 5 поливів.
добриво
Після того як висота сіянців досягне 10 сантиметрів, їм знадобиться підгодівля, для цього використовується наступна поживна суміш: на 1 відро води береться 45 грам калійної солі, 20 грам аміачної селітри і 70 грам суперфосфату. На початку плодоношення кущики рекомендується підгодувати повторно, але дана підгодівля не є обов'язковою.
Вирощування арахісу в домашніх умовах
Відберіть здорові і міцні насіння, які слід на ніч залити водою, попередньо додавши в неї 1 краплю Епін. Уже в ранковий час на насінні можна буде побачити невеликі паростки білого кольору. Візьміть широку ємність і наповніть її пухким грунтом, в який і висівають насіння. Сіянці здадуться досить швидко, а коли кущики відцвітуть, то на місці квіточок сформуються гіпофори, вони нахиляються і йдуть в субстрат, в якому і відбувається розвиток плодів.
Сіянці слід захистити від будь-яких протягів, їх треба поставити на вікно південній орієнтації. У полуденний час кущики необхідно притіняти. Полив повинен бути систематичним, але при цьому не допускайте застою рідини в субстраті. У спекотні дні кущики треба зволожувати з пульверизатора, в цьому випадку на них не зможуть оселитися павутинні кліщі. Через 10-12 тижнів після появи сіянців листові пластини починають міняти колір на червоний, і це говорить про те, що боби в субстраті повністю визріли.
Шкідники і хвороби арахісу з фото
Арахіс може захворіти борошнистою росою, Філлостіктоз, альтернаріоз, фузаріозним прив'яданням і сірою гниллю.
Борошниста роса
На початковому етапі розвитку борошнистої роси на обох поверхнях листових пластин утворюються поодинокі цятки борошнистого нальоту. Згодом вони стають все більше, поки не охоплять повністю всю пластину, в результаті лист стає жовтим і відмирає. Ураження піддаються не тільки листя, але і пагони, а також зародки. Якщо кущики вражені дуже сильно, то їх потрібно обприскати розчином фунгіцидної препарату, наприклад: Квадріс, світча, Топаза, Браво, Ридоміла, Скора або Хорусу.
філлостіктоз
Плямистість листя (філлостіктоз) менш небезпечна, ніж борошниста роса, проте лікувати арахіс все одно потрібно. У ураженого кущика з'являються маленькі цятки бурого забарвлення, які розростаються в поперечнику до 0,6 см. З часом середина в плямах вицвітає, а тканину в них відмирає, при цьому облямівка забарвлюється у фіолетово-бурий колір. Найбільш активно таке захворювання розвивається при високій вологості повітря. З таким захворюванням рекомендується боротися обприскуванням фунгіцидними засобами широкого спектра дії.
альтернаріоз
Чорна плямистість листя (альтернаріоз) розвивається в ті роки, коли в кінці вегетаційного періоду спостерігається тривала тепла і волога погода. У уражених кущиків на краях листових пластин з'являються цятки чорного забарвлення, в поперечнику досягають близько 15 сантиметрів. З плином часу маленькі плями стають все більше і зливаються один з одним, через що спостерігається відмирання країв листових пластин. На поверхні цяток знаходиться щільний наліт гриба чорного забарвлення. З метою профілактики потрібно слідувати правилам агротехніки вирощування цієї культури, завдяки цьому кущики стають більш стійкими до хвороботворним бактеріям.
фузаріозне в'янення
Якщо кущик вражений фузаріозним прив'яданням, то у нього з'являється коренева гниль. Сама рослина припиняє рости і розвиватися, його надземні частини стають жовтими і досить швидко відмирають. Дане захворювання небезпечне тим, що воно на якийсь час вщухає, проте під час цвітіння і закладання бобів спостерігається його більш швидкий розвиток, в результаті кущик гине ще до того, як буде зібраний урожай. З метою профілактики необхідно дотримуватися правил агротехніки вирощування цієї культури, а також потрібно вчасно збирати врожай.
сіра гниль
Розвиток сірої гнилі, як правило, спостерігається в кінці цвітіння кущиків. У уражених рослин з'являються цятки іржаво-бурого забарвлення, з листових пластин по черешкам вони переходять на пагони. Через це верхня частина стебел в'яне і відмирає. На уражених кущах не спостерігається формування бобів. А якщо плоди вже утворилися, то відбувається їх деформація. Хвороба дуже швидко розвивається в останні тижні літнього періоду, якщо стоїть тепла і волога погода. Щоб не сталося розвиток сірої гнилі, вирощувати таку культуру потрібно обов'язково на високому агрофоні.
Рідше арахіс захворює сухою гниллю, церкоспорозом, карликовість або рамуляріозу.
шкідники
На даній культурі можуть оселитися попелиці, трипси або гусениці. Щоб позбутися від таких шкідників, поверхню ділянки потрібно засипати шаром тютюнового пилу або деревної золи. Щоб позбутися від трипсів, кущики треба обприскати інсектоакарицид.
Набагато складніше позбутися від дротяників (личинки жука щелкуна), який живе в грунті. Незважаючи на те, що плоди покриває шкаралупа, такі шкідники з легкістю прогризають в ній ходи і виїдають насіння. Позбутися від такого шкідника можна за допомогою пасток. Для цього в декількох місцях на ділянці треба викопати ямки, в них слід покласти шматки моркви, буряка або картоплі. Ямки зверху треба накрити шматочком шиферу, дошкою або металом. Через якийсь час пастку слід відкрити і знищити шматочки овочів, разом з розташованими в них шкідниками. З метою профілактики необхідно обов'язково дотримуватися правил агротехніки вирощування цієї культури, дотримуватися сівозміни, а також своєчасно проводити прополку.
Збір і умови зберігання
Після того як листові пластини арахісу забарвляться в жовтий колір, необхідно витягти з землі 2 плоди. Якщо з них насіння можна дуже легко вилущити, то це означає, що настав час приступати до збору врожаю. Як правило, прибирання проводять в той час, коли на вулиці температура повітря тримається в межах 10 градусів. Однак затягувати зі збором плодів не варто, так як якщо грунт промерзне, то насіння стануть гіркими, і їх не можна буде вживати в їжу. Прибирати плоди слід в сухий і безхмарний день. Щоб витягти боби з грунту, слід скористатися вилами.
Викопані плоди треба звільнити від пагонів. Їх розкладають в притінку на свіжому повітрі для просушування. Після того як їх шкаралупа гарненько просохне, плоди зсипають в тканинні мішечки, які прибирають на зберігання в прохолодне (близько 10 градусів), сухе приміщення, що володіє хорошою вентиляцією.
Види і сорти арахісу
Сімейство Бобові налічує близько 70 видів арахісу. У Південній Америці культивується кілька видів цієї рослини, а за межами даного континенту вирощують лише 2 виду рахиса, а саме: арахіс Пінто і арахіс культурний. Існує дуже багато культурних сортів арахісу, які умовно поділяють на 4 групи:
- Група Спеніш (іспанські сорти). Даний невеликий арахіс вирощують на південному заході і південному сході США, а також в Південній Африці. У порівнянні з іншими сортами в даному міститься більша кількість масла. У такого рослина невеликі ядра покриває коричнево-рожева оболонка. Як правило, дані плоди застосовують для виготовлення арахісового масла, солоних і зацукрованих горішків. Найбільш великими постачальниками даного сорту арахісу вважається Оклахома і Техас. Кращі сорти цієї групи: Діксі Спеніш, Спентекс, Аргентинський, Спенет, Натал звичайний, Стар, Комета, Спенхома, Флоріспен, Спенкромм, Тамспен 90, О'Лін, Спенко, Вілко, Біле Ядро, Шаферс Спеніш і ін.
- Група Валенсія. Більшість сортів цієї групи мають ядра великий величини. Висота сильнорослого кущика близько 1,25 м, гладкі плоди є трехсемяннимі. Овальної форми насіння покриті насичено-червоної оболонкою, тому їх часто називають редскін (червоношкірі). Дана група вважається підгрупою Спеніш.
- Група Раннер. Сорти, включені в дану групу, є більш високоврожайними, смакові якості у них вищі, ніж у іспанських сортів, а також такі плоди набагато краще прожарюються. Довгастої форми плоди мають великим розміром. Їх застосовують для виготовлення арахісового масла, а також солоного арахісу до пива. Кращі сорти цієї групи: Діксі Раннер, Ранній Раннер, Вірджинія Банч 67, Бредфордського Раннер, Єгипетський гігант, Раннер Північної Кароліни 56-15, Джорджія зелена, Раннер ароматний 458, Південно-східний Раннер 56-15 та ін.
- Група Вірджинія. У даних сортів арахісу плоди великі і добірні, їх обсмажують в шкаралупі і застосовують для приготування кондитерських виробів. Кращі сорти: Шуламит, Гулль, Вілсон, Грегорі, Вірджинія 98R, Перрі, Вірджинія 92R, Північна Кароліна 7, Північна Кароліна 9 та ін.
Властивості арахісу: шкода і користь
Корисні властивості арахісу
Плоди арахісу містять лінолеву, пантотенову і фолієву кислоти, рослинні жири, глютеніну, легко засвоювані білки, крохмаль, цукру, вітаміни A, E, D, PP, B1 і B2, залізо, макроелементи магній, фосфор і калій. У бобах містяться антиоксиданти, які вважаються найбільш дієвими профілактичними засобами серцево-судинних хвороб. Такі антиоксиданти ще знаходяться в гранаті, червоному вині, суниці і ожині. У білках даної рослини спостерігається оптимальне співвідношення амінокислот, завдяки цьому вони прекрасно засвоюються організмом людини.
Жири, що входять до складу плодів, відрізняються легким жовчогінним ефектом, тому вони рекомендовані при виразковому захворюванні шлунка і при гастриті. Фолієва кислота бере участь в оновленні клітин організму людини. А антиоксиданти, яких в арахісі дуже багато, сприяють захисту клітин від вільних радикалів, а також є прекрасною профілактикою захворювань серця, атеросклерозу, ішемії судин, передчасного старіння і формування ракових клітин.
Плоди такого рослини надають седативну дію на людину з підвищеною збудливістю, надають допомогу в швидкому відновленні сил, сприяють поліпшенню пам'яті, підвищенню потенції, посилення статевого потягу і усунення безсоння. Так як в арахісі присутня велика кількість білка, то він сприяє посиленню почуття ситості, в зв'язку з цим дієтологи часто застосовують його в якості основи дієт, спрямованих на зниження ваги. А ще відомо, що в таких плодах немає холестерину.
Протипоказання
Якщо є арахіс в надмірно великих кількостях, то він зможе нашкодити навіть щодо здоровій людині. У зв'язку з цим в його вживанні необхідно знати міру, тим більше людям, що страждають від зайвої ваги. Якщо людина схильна до алергії, то йому арахіс може сильно нашкодити, тим більше якщо ядра вживати в їжу разом з шкіркою, в якій знаходяться сильні алергени. Їх можна їсти при артрозі і артриті. Також потрібно пам'ятати, що вживання в їжу згірклих або запліснявілих плодів, можуть стати причиною отруєння.