часник
- калорійність часнику
- Склад і корисні властивості часнику
- шкода часнику
- вирощування часнику
- Вибір і зберігання часнику
- Часник в кулінарії
Часник - трав'янистий багаторічник підродини Цибулеві, батьківщиною якого є Середня Азія. Окультурення часнику почалося більше 5-ти тисяч років тому, це одне з найдавніших рослин, використовуваних людиною. Спочатку часник застосовували в якості лікарського засобу або оберега від злих духів, в їжу рослина стали використовувати пізніше. Пояснюється цей факт специфічним запахом і гострим смаком часнику.
Цибулина часнику дозріває в землі, утворюючи від двох до 50-ти часточок (зубців), покритих шкірястою щільною лушпинням. Головки часнику мають різноманітну забарвлення - світло-сірі, сіро-фіолетові, жовті, рожево-фіолетові. Зубці часнику в формі півмісяця, різного розміру і ваги. Молоде листя і стрілки часнику мають яскраво-зелений колір, не так ароматні, як зубчики, але теж використовуються в їжу в сирому або маринованому вигляді.
калорійність часнику
Калорійність часнику становить 143 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості часнику
Часник є природним антибіотиком, він містить фітонциди, які надають антибактеріальну і противірусну дію. Зубчик часнику або нарізані часточки є відмінним профілактичним засобом від простудних захворювань, особливо в міжсезоння. У складі часнику багато сірки і марганцю , Без якого неможливо засвоєння кальцію , Що є необхідним для зміцнення кісток. Часник є постачальником органічної сполуки аллицина, антиоксиданту, що знижує ризик виникнення інфекцій дихальних шляхів і запобігає розвитку ракових пухлин. вітаміни групи В , особливо О 6 , Необхідні для діяльності центральної нервової системи, беруть участь в синтезі серотоніну - гормону радості і задоволення (calorizator). Часник рекомендують використовувати в якості засобу, що нормалізує кишкову флору і зміцнює захисні сили організму.
шкода часнику
Надмірне вживання часнику не рекомендоване особам, які мають будь-які захворювання нирок, жовчнокам'яну хворобу, виразку шлунка або кишечника, анемію.
вирощування часнику
На присадибних ділянках часник вирощують двома способами - висаджуючи зубці у вересні-жовтні (озимі сорти) або навесні, у міру готовності грунту (ярої часник). Деякі сорти часнику дають стрілку, зустрічаються і нестрелкующіхся види. Найпоширеніші сорти озимого часнику: Любаша, Витязь, Дубковський, Комсомолець, Грибовський ювілейний, Спіка, Новосибірський, Надійний, Мессідор. З ярих виділяють наступні сорти, що дають стійкий урожай: Гулівер, Самородок, Вікторіо, Дегтярское, Пермяк, Уралец, Оленівської.
Вибір і зберігання часнику
Купуючи часник, потрібно вибрати сухі, непошкоджені головки, без зелених паростків, з сухим «хвостиком». Часточки повинні щільно прилягати одне до одного і бути щільними.
Зберігати часник слід в прохолодному, сухому і темному місці, з доступом повітря. Очищені зубці кілька днів можна зберегти в холодильнику, помістивши в скляну щільно закриту ємність, щоб уникнути поширення специфічного часникового запаху.
Часник в кулінарії
Часник використовують в кулінарії як приправу, додаючи його до м'ясних, овочевих і сирним страв, супів і маринадів. Найчастіше часник очищають і подрібнюють, але в деяких рецептах потрібно розрізати навпіл неочищену головку часнику і додати в блюдо (плов, овочеве рагу). часник маринують , сушать і солять, в азіатській кухні популярний чорний часник , Багато хто використовує часникову сіль замість звичайної, без часнику неможливо приготувати соус айоли . стрілки і молоде листя часнику використовують у сирому вигляді як вітамінну добавку до супів і салатів, їх також маринують і сушать.
Більше про часник дивіться у відеоролику телепрограми «Про найголовніше».
Спеціально для Calorizator.ru
Копіювання даної статті цілком або частково заборонено.