֍ Вентиляція КАФЕ І РЕСТОРАНУ: як правильно організувати систему вентиляції для ресторану і кафе

  1. Яка вентиляція потрібна в кафе і ресторанах
  2. Навіщо в кафе і ресторанах кілька незалежних систем вентиляції
  3. Вентиляція ресторану і кафе: типи воздухозамещенія
  4. вентиляція кухні
  5. Вентиляція залу для відвідувачів
  6. Зали для курців відвідувачів
  7. Витяжка в туалеті ресторану "
  8. Вентиляція та системи кондиціонування повітря
  9. Розрахунок вентиляції кафе

зміст

Важливість вентиляції складно переоцінити. Якісна система вентилювання повітря повинна бути в будь-якій будівлі. А для закладів громадського харчування це питання особливо важливе. Справа в тому, що в таких місцях системи вентиляції повинні забезпечити приплив свіжого повітря і приємну атмосферу не тільки співробітникам підприємства, а й відвідувачам.

Яка вентиляція потрібна в кафе і ресторанах


Вентиляція в ресторані має важливу особливість - систем повинно бути кілька. В ідеалі незалежні вентканали прокладаються для:

  • робочих приміщень: кухні і адміністрації;
  • залу для відвідувачів;
  • санвузлів.

Такий поділ обумовлено різними вимогами по кількості повітря на одну людину в цих приміщеннях. Крім того, незалежна вентиляція дозволяє підняти рівень комфорту для відвідувачів, що часто відіграє визначальну роль для популярності закладу громадського харчування.

Навіщо в кафе і ресторанах кілька незалежних систем вентиляції


Роздільні вентсистеми потрібні для більш ефективної циркуляції повітряних мас. Так, незалежна вентиляція кухні і залу для відвідувачів забезпечує:

  • різний рівень температури в приміщеннях;
  • відсутність запахів з кухні в залі;
  • можливість регулювання рівня вологості.

Також важливим моментом є потужність витяжних систем. На кухні цей параметр повинен бути вище, щоб ефективно справлятися з запахами, димом і парою, швидко видаляти жири і масла, присутні в повітрі під час приготування страв. У залі для відвідувачів така продуктивність не потрібна, і досить буває встановити канальні вентилятори .

Вентиляція ресторану і кафе: типи воздухозамещенія


Перш, ніж встановлювати вентиляцію, варто продумати схему, по якій буде рухатися повітря в приміщенні. Сучасні вентсистеми дозволяють налаштувати дві схеми воздухозамещенія:

  • Перемішування. Це приклад класичної вентиляції - повітря подається і видаляється у верхній частині приміщення, під стелею. В цьому випадку подається повітря повинне бути холодніше, ніж вже знаходиться в приміщенні. Повітряні маси перемішуються, і атмосфера освіжається. Правда, такий варіант не підходить для видалення диму з приміщення для курців.
  • Заміщення. У цій схемі новий повітря нагнітається в нижній частині кімнати. Температура нового потоку менше, ніж вже наявного повітря в приміщенні, через що останній витісняється під стелю, звідки і відкачується. Така система хороша для видалення диму або інших неприємних запахів.

Вентиляція методом заміщення набирає популярність, хоча і вимагає великих витрат на монтаж і проект. З іншого боку, саме така система показує найкращі результати.

вентиляція кухні


Зазвичай для вентилювання кухонних приміщень монтуються два види приладів:

  • звичайні витяжні вентилятори для підтримки загальної нормальної атмосфери;
  • витяжки зонтичного типу безпосередньо над місцями приготування їжі, наприклад, плитами для моментального усунення запахів і різних випарів.

Оптимальним рішенням для кухонної витяжки стануть припливні і витяжні установки. Витяжний вентилятор на кухню будь-якої моделі відмінно поєднується з такими системами, які мають такі переваги:

  • компактний розмір, що дозволяє встановити їх в підсобних приміщеннях;
  • низький рівень шуму, що не впливає на робочий процес;
  • високу потужність, завдяки чому можливе підключення декількох вентиляторів і зонтичних витяжок;
  • економне споживання енергії, яке допоможе знизити загальні витрати на утримання ресторану або кафе;
  • достатній рівень продуктивності для забезпечення балансу свіжого повітря відразу декількох приміщень, наприклад, гарячого і холодного цехів, а також кабінетів адміністрації.

При проектуванні кухонного вентиляції потрібно зробити акцент на витяжної системи. Прізводітельность витяжок повинна бути вище, ніж припливних пристроїв. Це потрібно для швидкого видалення запахів. По-перше, вони не завадять співробітникам, що призведе до підвищення працездатності. По-друге, кухонні аромати не потраплять в приміщення для відвідувачів, роблячи перебування в залі більш комфортним, що позитивно позначиться на іміджі закладу.

Щоб домогтися такого ефекту можна додатково придбати світильники вентилятори і з їх допомогою збільшити витяжну здатність системи. При підборі обладнання також важливо врахувати кількість:

  • тепла, що виділяється працюючими приладами, і підвищення температури повітря від нагрітих плит;
  • співробітників, які постійно перебувають в приміщенні кухні.

Еталонним показником температури повітря вважається 26 ° C. Для досягнення цього показника буде потрібно додаткове охолодження. Його можна встановити разом з вентиляцією. При цьому холодне повітря подається через припливні вентканали. Другий варіант - установка спеціальних кондиціонерів для кухні. Це дорожче і при монтажі, і в обслуговуванні. Крім того, вкрай складно синхронізувати роботу припливно-витяжної установки і кондиціонера. Найкраще придбати систему вентиляції з охолоджуванням.

Вентиляція залу для відвідувачів


На відміну від кухні, для гостьового приміщення приплив повітря важливіше витяжки. Тому припливна система повинна бути производительней витяжною. Це пов'язано з тим, що в залі для відвідувачів відсутні неприємні кухонні запахи. Але людей в таких приміщеннях багато - саме це є основним критерієм для вибору вентиляції: приплив свіжого повітря потрібно зробити більш потужним.

Кондиціонування також можна поєднати з вентиляцією, що дозволяє заощадити кошти на покупку спліт-систем і їх обслуговування. Такий підхід гарантує:

  • зручний контроль температури повітря в залі;
  • підтримання стабільної атмосфери;
  • постійну циркуляцію повітря;
  • мінімальні витрати на обслуговування системи.

Для приміщень загального користування добре підходять вентилятори реверсивні . Ці пристрої поєднують функції витяжних і припливних приладів. Завдяки особливостям конструкції повітряні потоки всередині вентиляторів не змішуються, що забезпечує нормальний процес повітрообміну.

Вентиляція ресторану вимагає правильних розрахунків. Для монтажу припливно-витяжної системи в залі для відвідувачів потрібно врахувати:

  • розміщення столиків по залу, щоб виключити потрапляння протягів від вентиляторів на гостей закладу;
  • загальна кількість відвідувачів, яке може прийняти зал;
  • кількість персоналу, що знаходиться в залі, наприклад, офіціантів і барменів;
  • продуктивність вентиляційних систем.

Провести такий розрахунок самостійно складно, так що краще звернутися до фахівця.

Зали для курців відвідувачів

У багатьох закладах громадського харчування є зони для курців. Вентиляція таких ділянок повинна відрізнятися від залу для некурящих відвідувачів:

  • по-перше, обсяг повітрообміну на кожного курця потрібно зробити в 3-4 рази більше;
  • по-друге, потрібні хороші витяжні системи, щоб тютюновий дим не потрапляв в зал для некурящих;
  • по-третє, рекомендується використовувати вентилятори із зворотним клапаном, які не дозволяють витягнутому з приміщення повітрю повернутися.

Навіть якщо в кафе або ресторані немає поділу на зони, і курити можна в загальному залі, обов'язкова установка потужної витяжки та збільшення повітрообміну на одного відвідувача. У разі загального залу для курців і некурящих можна заощадити тільки на самих вентиляторах, набуваючи пристрої без клапана. Але будьте готові, що це негативно позначиться на загальній атмосфері закладу.

Витяжка в туалеті ресторану "

Санвузол в місцях громадського харчування кардинально відрізняється від побутового - кількість людей, які відвідують туалет в кафе в рази більше. За робочу зміну в цій кімнаті можуть побувати до декількох сотень відвідувачів. Тому головне завдання при проектуванні вентиляції в туалеті - швидко і якісно усунути неприємні запахи і не дозволити їм потрапити в зал. Перш ніж купити вентилятор для туалету потрібно переконатися, що він:

  • має достатню потужність, щоб прибрати всі запахи з приміщення;
  • здатний швидко замінити весь об'єм повітря;
  • працює безшумно, не заважаючи відвідувачам;
  • не пропускає відкачаний повітря назад в туалет.

Для санвузлів добре підходять вентилятори з таймером. Такі прилади включаються автоматично або натисканням кнопки (активацію можна прив'язати до вимикача світла в кімнаті), а ось відключаються через певний час, яке виставляється на таймері. Це зручно, адже відвідувачеві не доводиться думати про необхідність відключення вентиляції, а для закладу - це економія електроенергії, тому що витяжка працює тільки 5-10 хвилин, а не постійно.

Вентиляція та системи кондиціонування повітря


Облаштовуючи вентиляцію кафе, ресторану або їдальні, потрібно відразу продумати способи охолодження і нагрівання повітря. Справа в тому, що при зміні погоди на вулиці, зміниться вона і в приміщеннях. Відповідно, взимку потрібно включати опалення, а влітку - кондиціонування. Всі ці системи можна об'єднати в одну.

Сучасні припливно-витяжні установки дозволяють зробити вентиляцію кафе простий і універсальною:

  • з опцією охолодження повітря, яка ефективно замінює побутової кондиціонер;
  • з рекуператором, що нагріває повітря всередині установки, і передає його в приміщення, підвищуючи температуру в кімнаті;
  • оптимально справляється з вентилюванням повітря в різних приміщеннях.

Така установка дозволяє заощадити на монтажі окремих систем обігріву і охолодження, і в той же час забезпечує якісну вентиляцію.

Розрахунок вентиляції кафе


Існують будівельні норми, за якими для кожного приміщення з різним призначенням існують оптимальні показники температури повітря і необхідної циркуляції обсягу повітряної маси. Вони складають:

  • для відвідувачів - 40 м³ / год;
  • для співробітників кухні - 60 м³ / год;
  • в залі для курців - 100 м³ / год;
  • в залі для дітей - 20 м³ / год;
  • для окремої ігрової зони - 30 м³ / год.

Прийнятною ж температура вважається від 16 до 26 ° C, при цьому встановлюється вона індивідуально для кожного закладу. Звичайно, не рахуючи таких зон, як холодильні камери або місця зберігання деяких продуктів.

Обсяг повітрообміну залежить від потужності і продуктивності вентиляційної установки. Але при її підборі існують і інші нюанси, які потрібно врахувати, від кількості відвідувачів до протяжності вентканалов. Оптимальним рішенням стане довірити розробку проекту вентиляції і монтаж професійним інженерам.