Мочені яблука: рецепти -
- Рецепти заготівлі мочених яблук
- Рецепт мочених яблук з капустою
- Рецепт кислих мочених яблук в банках
- Рецепт мочених яблук з горобиною
- Рецепт мочених яблук з гірчицею
Рецептів заготовок з яблук на зиму безліч, але один з найбільш сприятливих для збереження вітамінів і надійних для збереження продукту, - вимочування.
Мочені яблука - одне з традиційних страв російської кухні, перевірене віками. Раніше вимочували яблука в дерев'яних діжках або бочках, проте нерідко практикували і в склі. При дотриманні технології процесу яблука вдається зберігати до травня-червня наступного року, або ж зовсім до нового врожаю.
Існує три види мочіння - цукрове, кисле і просто е.
Дуже важливо підготувати для вимочування відповідні яблука. Найкраще - яблука пізніх сортів, добре визріли, але тверді: антонівка, аніс, пепінка і Тітовка. Більш тверді сорти потрібно попередньо готувати: перед вимочуванням їм потрібно вилежатися до двох тижнів. В цілому витримування мочених яблук зазвичай становить 30-40 днів.
Плоди навіть з дуже незначними ушкодженнями використовувати не слід - можуть зіпсується всі яблука. Щоб не допустити псування заготовки, слід завжди підливати воду в ємність - в перші 5-6 днів вона сильно вбирається і верхні яблука оголюються.
Мочені яблука - дуже корисна заготівля: яблука зберігають всі свої корисні властивості, але при цьому ще й набувають пікантний присмак і аромат, які вбирають з розсолу.
Рецепти заготівлі мочених яблук
Вимочувати яблука можна з додаванням найрізноманітніших продуктів, спецій, трав і прянощів: квасу, борошна, меду, цукру, гірчиці лаванди, м'яти, базиліка, чабру, з листям яблуні, вишні або смородини і т.д. Найпоширеніші і популярні рецепти мочених яблук - з медом, листям смородини, квасом, корицею.
Рецепт мочених яблук з м'ятою і медом
Знадобиться: яблука, листя смородини, м'яти і вишні, розсіл - на 10 л води 200-300 г меду, 150 г солі, 100 г житнього борошна / солоду.
Як приготувати мочені яблука. Викласти на дно ємності листя смородини тонким шаром, зверху в 2 шари укласти яблука, далі покрити їх тонким шаром листя вишні, знову 2 шари яблук, потім дуже тонкий шар м'яти і яблука. На верхній шар яблук потрібно укласти листя (при бажанні - асорті) і 2-3 гілочки м'яти, накрити кружком, на гурток поставити вантаж. У теплій кип'яченій воді розчинити всі інгредієнти для розсолу, дати повністю охолонути, перемішати, влити в ємність з яблуками (не знімаючи вантаж!). Слідкуйте щоб під час вимочування гурток завжди був покритий рідиною, інакше яблука зіпсуються, тримати яблука потрібно при температурі + 15-18 градусів, готові яблука будуть через 4-6 тижнів.
Рецепт мочених яблук з капустою
Знадобиться: 4кг капусти, 3 кг яблук дрібних, 2-3 моркви, 3 ст.л. солі
Як приготувати мочені яблука з капустою. Промити капусту і яблука, очистити моркву, потерти її на тертці. З'єднати моркву з нашаткованою капустою, цукром, сіллю, віджати руками до виділення соку. Перекладаючи овочевою сумішшю, укласти в ємність для мочіння яблука, щільно прослаівая їх щоб не було щілин, укласти зверху шар капусти 2-3 см, утрамбувати, влити виділився сік капусти, якщо його недостатньо, зробити розсіл з розрахунку по 1 ст.л. солі на 1 склянку охолодженої кип'яченої води. Укласти зверху цілі листя капусти, накрити тарілкою, покласти гніт, витримати при кімнатній температурі 2 тижні, потім стільки ж при більш прохолодній температурі.
Рецепт кислих мочених яблук в банках
Знадобиться: яблука, заливка - 10 л води, по 120 г коричневого цукру і солі.
Як зробити мочені яблука в банках. Яблука добре промити, укласти в банку, влити воду, в якій розведені сіль і цукор, закупорена банки поліетиленовими кришками.
Рецепт мочених яблук з горобиною
Знадобиться: 20кг яблук, 3 кг горобини, 10 л води, 500 г меду, 50 г солі.
Як приготувати мочені яблука з горобиною. Стиглу горобину і яблука промити, укласти в ємність для мочіння, розподіляючи ягоди і яблука рівномірно. У теплій воді розчинити мед, сіль, дати воді охолонути, влити в ємність, накрити чистою тканиною і укласти зверху дерев'яний кружок, поставити на нього вантаж. Вимочувати яблука за цим рецептом слід на холоді.
Рецепт мочених яблук з гірчицею
Знадобиться: яблука, заливка - 10 л води, 100 г солі, 1 стакан коричневого цукру, 3 ст.л. гірчиці.
Як зробити мочені яблука. У воді розвести гірчицю, цукор і сіль, довести до кипіння, дати охолонути. На дно ємності для мочіння укласти солому, або листя смородини / вишні, укласти зверху яблука і залити гірчичною заливкою.
Заготовивши яблука на зиму по одному із запропонованих рецептів, ви забезпечите свою сім'ю смачними і ароматними яблуками на весь рік. Такі яблука будуть радувати вас і ваших близьких не тільки завдяки прекрасному смаку, але і завдяки тому, що дуже і дуже корисні!
Якщо ви поділяєте мою любов до традиційного харчування, здорового способу життя і душевної кухні, ласкаво просимо в Ферменторіум!
Секрети ферментирование і практичні поради - в унікальному майстер-класce
Джерело: ovkuse.ru
Фото: balticdeal.eu, simplebites.net
_____________
З найкращими побажаннями
Юля
онлайн програма Йога & Детокс ™ | Осінь і міжсезоння
Програма допоможе поліпшити самопочуття, правильно підготуватися до холодної пори року, щоб уникнути набору ваги, сезонної депресії, млявості, протистояти холодів і вологості, вирішити косметичні проблеми, впоратися з перепадами настрою і тягою до солодкого і жирного, зібратися з силами і підвищити рівень енергії, налагодити травлення, зміцнити імунітет, розібратися зі пристрастями, навчитися харчуватися в гармонії з сезоном, регулярно займатися йогою і духовними практиками, вирівняти гормональний фон і синхронізуватися з природними ритмами!
Ви дізнаєтеся все про очищення, підтримці здоров'я і благополуччя в осінній період: про практиках, тренуваннях, добавках, сезонному доступному харчуванні, ритуалах, маслах і травах, які дозволять навіть в холодну пору відчувати себе квітучими, як влітку!